V Českých Budějovicích řádilo tornádo

České Budějovice - Silný vítr a prudký déšť doprovázený kroupami se přehnal přes část Českých Budějovic. Vyvracel stromy a bral s sebou střechy. Místní lidé hovoří o tornádu. To se přitom na jihu Čech neobjevilo poprvé. Už v polovině roku škodilo ve Zbitinách na Prachaticku. Podle meteorologů se jedná o ojedinělý případ na jihu Čech.

Vítr, bouřka a krupobití si během několika minut poradily i s obrovskou střechou. Popadané stromy v areálu bývalých kasáren a na sídlišti Vltava odklízela desítka profesionálních hasičů téměř celé odpoledne. Řídící důstojník HZS České Budějovice Michal Halada vysvětluje: „Už jsme odstranili veškeré uvolněné plechy na střechách, aby nehrozilo žádné nebezpečí.“

Podle místních lidí se částí Českých Budějovic prohnalo tornádo. Během chvíle za sebou zanechalo spoušť. Obyvatelé města nechápou, proč se zvláštní vír vzduchu objevil právě v Českých Budějovicích. Michal Halada se domnívá, že to pravděpodobně bylo místní tornádo.

Tornádo se přitom na jihu Čech neobjevilo poprvé. Už v polovině roku škodilo ve Zbitinách na Prachaticku. Dnešní běsnící živel nikoho nezranil. Škody na majetku ale jsou. Správce areálu vojenských kasáren Jaroslav Bumba rozsah škody ještě nezná: „Zatím jsem to ještě neprošel, ale asi to bude pěkně veliké.“

Podle meteorologů se jedná o ojedinělý případ na jihu Čech. Škody prozatím vyčísleny nejsou, ale podle správce areálu půjdou do desítek tisíc korun.