Karlovy Vary budou investovat do rekonstrukce silnic

Karlovy Vary - Popraskaný a zvlněný asfalt, hluboké výtluky a hrboly jsou stále typické pro většinu silnic v Karlových Varech. Podle řidičů takový stav čím dál víc komplikuje dopravu ve městě. Karlovy Vary proto chystají celkovou rekonstrukci nejvytíženějších silnic ve městě. Radní ale argumentují tím, že nemělo smysl investovat do oprav dříve, než bude dostavěn silniční průtah městem.

Město se chce do opravy tří nejvíce vytížených silnic pustit ještě letos. Za opravu ulic Sokolovská, Chebská a Závodu Míru zaplatí přes 200 miliónů korun. Kromě výměny povrchů vozovky počítá i s rozšířením chodníků a zvýšením počtu parkovacích míst. „Z hlediska stavební připravenosti je nejdále Sokolovská ulice, která se pohybuje v nákladech kolem 100 miliónů korun, Závodu Míru tam půjdeme pouze do oprav chodníků, parkovacích míst a výsadby zeleně,“ naznačuje plány města náměstek karlovarské primátorky Petr Keřka.

Rozhodnutí o rekonstrukci těchto ulic úzce souviselo s dokončením průtahu městem. Do jejich údržby se totiž v uplynulých letech příliš neinvestovalo. Podle radnice by to bylo před dokončením průtahu městem i zbytečné. „Nemělo smysl opravovat tyto přístupové komunikace. Byly totiž zatěžovány těžkou nákladní dopravou a ta teď z města zmizí,“ vysvětluje načasování rekonstrukce Petr Keřka.

Řidiči měli v Karlových Varech od loňského podzimu k dispozici zatím jen polovinu průtahu. Otevření celé části je naplánováno na 26. října. „Budou zprovozněny všechny čtyři jízdní pruhy a průtah vlastně bude navazovat na již dlouho dokončený průtah, který končil u zimního stadionu,“ nastiňuje novou dopravní situaci v Karlových Varech ředitel stavební společnosti Antonín Rybáček.

Kromě tří silnic s největším provozem chce radnice opravit i další úseky, které poškodila těžká technika. Ředitelství silnic a dálnic na ně radnici přispěje 150 miliony korun.