Zámek ve Veselíčku na Písecku nenašel uplatnění

Písek - Zámek z 18. století ve Veselíčku na Písecku je jedním z několika objektů na jihu Čech, který nenašel nové uplatnění a chátrá. Je majetkem Jihočeského kraje. Ten ho chce prodat, zájemců však příliš není. Rekonstrukce by totiž přišla na desítky milionů korun.

Ještě před čtyřmi lety se tu učilo více než tři sta padesát studentů ze středního zemědělského učiliště. To se však po padesáti letech svého působení sloučilo s Integrovanou střední školou v Milevsku. Ředitelka ISŠ Dagmar Švárová konstatuje: „V zámečku se vyučovalo, v domově mládeže bydleli žáci a v jídelně se vařilo.“ Dnes tu škola využívá pouze jeden z menších objektů pro svou praktickou výuku. Podle slov vedoucího odborného výcviku ISŠ Václava Malého zde mají dva učební obory - opravář zemědělských strojů a truhlář.

Ostatní prostory zámku začínají chátrat. Místní lidé o jeho dalším využití svou představu mají. Barbora Sýkorová z Veselíčka potvrzuje: „Dost aktivně se mluvilo o bytech, o domově důchodců, ale zapomnělo se na to.“

Obec s dvěma sty obyvateli by však desítky milionů korun na přestavbu nesehnala. Objekt je majetkem Jihočeského kraje, a ten má se zámkem své plány. Krajská radní pro resort školství Marie Hrdinová vysvětluje: „Zámeček se stal zbytným majetkem kraje, tudíž bude nabídnut k prodeji.“

Vedení kraje ale připouští, že prodej v tak malé obci nebude jednoduchý. Zájemců příliš není. Jak říká Marie Hrdinová, v minulosti se zatím nepodařilo najít kupce, který by měl o objekt zájem. Podle odhadu je tržní hodnota zámku okolo pěti milionů korun.

Zda se nakonec vážný zájemce o koupi zámečku najde, bude jasné na podzim, kdy chce Jihočeský kraj svůj záměr prodeje zveřejnit.