Vyhořelá zvonice v Železném Brodě stále čeká na opravu

Jablonec nad Nisou - Vyhořelá zvonice v Železném Brodě stále čeká na opravu. Jednu z nejcennějších památek Jablonecka zničil požár v květnu. Radnice chce na místě postavit repliku. Jak budou záchranné práce probíhat, není zatím jasné.

13. května letošního roku zachvátily plameny vzácnou zvonici a hasiči ji už nestačili zachránit. Požár byl tak rychlý, že za čtvrt hodiny zbylo z památky jen torzo. „Je to škoda, velká škoda, jsou to dva roky, co byla opravována. Byla to nádherná zvonička,“ vzpomíná obyvatelka Brodu.

Zvonice z roku 1761 byla nejstarší dřevěnou stavbou ve městě. Oheň zničil nejen ji, ale doslova roztavil i zvon z patnáctého století. Příčinu požáru policie ani po 4 měsících nezjistila. Nic nepomohlo ani povolání odborníků se psy vycvičených na odhalení těkavých látek. „Bohužel žádnému z nich se nepodařilo příčinu požáru zjistit, takže požár zůstává dál ve vyšetřování,“ oznámila mluvčí policie v Jablonci nad Nisou. Torzo zvonice se tak dál tyčí nad městem. Podle statiků se přitom ohořelé trámy mohou zřítit.

Bývalou dominantu města chce radnice znovu opravit. Zvonici už proto převzala od církve do svého majetku. Starosta města Václav Horáček osvětluje nejbližší budoucnost památky: „Rozhodli jsme se pro repliku, ale samozřejmě prvky, které zůstaly ze staré zvonice, budou zachovány, máme s nimi určité úmysly.“ S žádostí o pomoc se Brod obrátil na ministerstvo kultury, zatím ale marně. „Pan ministr nám odpověděl, že nám peníze zatím nepošle, ale že nám moc fandí,“ konstatuje s ironickým smíchem starosta Horáček. Na záchranu památky vyhlásilo město veřejnou sbírku. Zatím se v ní sešlo 210 tisíc korun. Opravy se přitom budou pohybovat kolem milionu korun.