Plzeň riskuje ztrátu zdrojů z EU

Plzeň - O stomilionovou dotaci z unijních zdrojů může přijít Plzeň. Peníze má dostat na projekt vědeckotechnického parku, který bude sloužit hlavně začínajícím výzkumníkům. Stavba parku, který měl být chloubou města, se ale zpožďuje. A právě to čerpání dotace ohrožuje. Nyní jde o čas a o peníze.

Komplex budov, který měl pomáhat se startem začínajícím firmám s dobrými nápady, než se uchytí na trhu, zatím nestojí. Termín vypršel v červnu a teď hrozí, že projekt přijde o stomilionovou dotaci Evropské unie. „Pravděpodobně by město muselo úvěr zaplatit. Na druhou stranu z té dotace vznikl nějaký majetek,“ vysvětluje obtížnou situaci města plzeňský primátor Pavel Rödl. Podle náměstka plzeňského primátora Vladimíra Duchka zatím nebyla žádná dotace z EU zpochybněna, takže město s případným odmítnutím nemá žádnou zkušenost.

Opozice magistrátu považuje zpoždění projektu za ostudu a vyzývá k rychlému řešení problému. „Je nutné rychle konat, abychom o ty peníze nepřišli, protože přijít o 160 milionů korun dotací by se stát nemělo,“ apeluje na vedení města předseda kontrolního výboru Milan Chovanec z opoziční ČSSD.

Vedení vědeckotechnického parku se brání tím, že se výstavba protáhne a prodraží hlavně kvůli dodatečným změnám v projektu a rozpočtové změně. Podle ředitele Vědeckovýzkumného parku Petra Štilipa však nejde o nic zásadního, jedná se pouze o konstrukční prvky stavby. Celou záležitost také komplikují podmínky výběrového řízení. V nich se totiž firma Geosan zavázala, že pokud komplex nepostaví včas, bude platit sankci milion korun denně z prodlení. Nepočítala ale se změnami projektu. Radnice proto nyní zvažuje, jestli bude sankci požadovat, nebo jí firmě odpustí.