Festival Novoměstský hrnec smíchu je v plném proudu

Nové Město nad Metují - V Novém Městě nad Metují opět po roce odstartoval festival české filmové a televizní komedie - Novoměstský hrnec smíchu. O přízeň diváků a odborné poroty se letos uchází osm soutěžních snímků. Devětadvacátý ročník přehlídky zahájila projekce filmu Jana a Zdeňka Svěrákových Vratné láhve.

Hrnec plný úsměvů a v něm festivalová projekce nejnovějších českých komedií. V soutěžní části se promítají Vratné láhve, úspěšný snímek Obsluhoval jsem anglického krále, Gympl nebo Bestiář. „Letošní rok se vydařil, protože ty komedie se točí a dokonce vznikají agentury, které budou vyrábět jenom komedie,“ komentuje atmosféru prezident festivalu Pavel Zedníček.

O tom, které komedie si rozdělí hlavní ceny, rozhoduje odborná porota, ale i sami diváci. Ani letos nechybí stopky v rukou takzvaných smíchoměřičů. „Měří se to ve třech lidech na třech různých místech v kině. Ze tří stopek se udělá průměr, ten se vydělí délkou filmu a tím se získají procenta,“ vysvětluje systém hodnocení množství smíchu v hledišti vedoucí časoměřič Ladislav Votruba.

Po festivalových projekcích mohou i tentokrát diváci diskutovat s autory a herci komedií. „Takové to setkání před oponou či beseda s tvůrci samozřejmě opět bude u každého soutěžního promítání,“ ujišťuje případné zájemce diskuze ředitelka festivalu Ilona Daňková.

V nesoutěžní části festival nabídne premiérové snímky České televize. „Můžete přijet ještě teď, je to celý týden až do soboty, kdy budem vyhlašovat výsledky,“ zve na dny plné humoru Zedníček. Týdenní maraton filmových projekcí zakončí vyhlášení vítězů a předání festivalových cen v sobotu 29. září v Kině 70.