Nová dominanta Nízkého Jeseníku

Bruntál - Nejvyšší a největší vyhaslá sopka Nízkého Jeseníku, vrch Velký Roudný, dostane novou rozhlednu. Stavba za více než 1,5 mil. Kč vzniká v nadmořské výšce 780 m nedaleko obce Roudno u Slezské Harty na Bruntálsku. Ze vznikající rozhledny uvidí návštěvníci až do Beskyd a Jeseníků.

Na vrcholu Velkého Roudného stála doposud jen kamenná kaplička, ta teď ale dostane novou sousedku. Starosta obce Jan Pánek přiznává, že se mu tak splní klukovský sen, protože o výstavbě rozhledny uvažoval již jako malý kluk.

Stavět se ale začalo až letos v červnu. Na rozhlednu bylo potřeba celkem 18 tun modřínového dřeva. Opracované desky se navrtaly a celá konstrukce se nejprve naplocho smontovala v továrně. „Potom se s těmi navrtanými dírami přiveze na místo, zde se teprve sešroubovává a potom se jeřábem zvedají jednotlivé části rozhledny, které se přeplátováním pojí na sebe,“ přibližuje postup práce stavbyvedoucí Jan Balcárek.

Dvacetimetrová rozhledna bude mít celkem 6 pater, plošina pro veřejnost bude ve výšce sedmnácti metrů. Stavbu financuje obec Roudno a Moravskoslezský kraj. „Bude odtud vidět celý hřeben Hrubého Jeseníku, celý hřeben Nízkého Jeseníku a zejména Opavsko a za krásného počasí dohlédneme až do Ostravy a na Beskydy,“ popisuje scenérii předseda Mikroregionu Slezská Harta Vilém Urbiš.

Do konce září bude postaveno poslední, šesté patro rozhledny, a nová střecha. Veřejnosti bude rozhledna zpřístupněna koncem října.