V Českých Budějovicích odstartovala přehlídka filmů věnovaných životnímu prostředí

České Budějovice - Novinkou letošního ročníku Ekofilmu, který potrvá v Českých Budějovicích a také v Českém Krumlově do 14. října, bude Kinematovlak. Počet míst, kde mohou žáci, studenti i veřejnost sledovat projekce, se tím zvýší, takže lze očekávat rekord v počtu návštěvníků. Vstup na všechny projekce je zdarma.

Letošní 33. ročník Mezinárodního filmového festivalu o přírodním a kulturním dědictví Ekofilm nabídne filmy ze 33 zemí. Ze 142 přihlášených filmů postoupilo do soutěže 54 snímků. Kromě sledování filmů se lidé mohou setkat s řadou tvůrců, například režisérem snímku Kniha rekordů Šutky Alexandrem Maničem či s architektem Davidem Vávrou.

„Nápad s Kinematovlakem vznikl proto, že jsme potřebovali ještě další možnost, kde promítat. České dráhy nám vyšly vstříc, takže diváci mohou filmy v tomto vlaku vidět od pondělí do středy na nádraží v Českých Budějovicích a pak do konce týdne na českokrumlovském nádraží. V neděli se tam budou promítat i vítězné snímky,“ řekla ČTK dramaturgyně festivalu Jitka Radová.

Loni festival přilákal přes 6 tisíc diváků, tedy rekordní počet. Letos organizátoři očekávají ještě větší zájem, promítat se bude ve dvou kinech, na Přírodovědecké fakultě a na řadě dalších míst. Některé programy budou tlumočeny do znakové řeči.

Přehlídka, která je nejstarším mezinárodním filmovým festivalem svého druhu v Evropě, zahájila předpremiéra dokumentu Leonarda DiCapria Jedenáctá hodina o důsledcích nešetrného nakládání s přírodou. Ekofilm se stane třetím místem po festivalech v Cannes a Karlových Varech, které tento film nabídne - do českých kin zamíří až později.

Zpestřením programu bude sobotní uvedení česko-polského filmu nazvaného Dvojí svět hotelu Pacifik a setkání s jeho tvůrci a herci po 32 letech. Součástí Ekofilmu bude také křest knihy o dokumentaristovi Janu Špátovi, koncerty a výstavy.

Semináře a odborné debaty se tradičně odehrají na českobudějovické Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity. Připraveny jsou projekce spojené s besedami, například na téma energie a klimatické změny. „Budeme se tentokrát věnovat i praktičtějším otázkám, například úsporným spotřebičům či nízkoenergetickým domům. Představíme rovněž auto, které je poháněno rostlinným olejem,“ přiblížila program Libuše Hájková ze společnosti Daphne. Hlavním mediálním partnerem letošního ročníku je Česká televize.