V Panenském Týnci vznikl spor o elektrárnu

Louny - Spor o bioplynovou elektrárnu rozděluje obyvatele Panenského Týnce na Lounsku. Většina zastupitelů je přesvědčena, že továrna přinese obci užitek, ale její odpůrci žádají, aby o sporné stavbě rozhodlo místní referendum. Na místě jsou zatím jen bodláky, ruiny a nepořádek. Už jen proto, že se tento kout obce změní k lepšímu, je, podle radnice, třeba na stavbu elektrárny kývnout.

Starosta Panenského Týnce Václav Švajcar zdůrazňuje: „Výhodou je mít tady bioplynku, která je čistá. Je to čistý a ekologický provoz.” Členka zastupitelstva Božena Šalamounová je spokojená, že šeredný areál zmizí.

Oponenti to však vidí jinak. Továrna zabere prostory, kde mohly stát další rodinné domky. Teď pozemky, ležící pouze padesát kilometrů od Prahy, ztratí na ceně. „Ten záměr je tak významný zásah do obce, že by se k tomu měli občané vyjádřit,” prohlašuje Petra Strachotová, členka Petičního výboru pro referendum. Zastánci referenda tvrdí, že většina zastupitelů nevidí dopředu. A za padesát tisíc korun ročně, které investoři obci slibují, utlumí na dlouho rozvoj Panenského Týnce.

Václav Švajcr doufá, že většina rozumných lidí bioplynku přijme. Člen zastupitelstva Panenského Týnce Jiří Strachota dodává: „Příštích padesát let se tam nikdy nic jiného nepostaví.” Starosta však připouští, že radnice první petici žádající referendum odmítla. Podle něj ale jen proto, že v ní byly vážné chyby v rozporu se zákonem. Členka Petičního výboru pro referendum Lucie Šubrtová uzavírá: „My je zvolili, ale nikdo nečekal, že se k nám budou chovat takhle.”

Novou verzi petice za vypsání referenda podepsala už téměř polovina oprávněných voličů. Tentokrát ji starosta přijal a jak sám říká, bude-li závěr referenda negativní, radnice v žádném případě proti lidem nepůjde.