Hlučín přijde o záchranný prapor, poslední vojsko v kraji

Hlučín - Poslední vojenská jednotka sídlící na území Moravskoslezského kraje skončí. Vláda v rámci transformace armády schválila přechod záchranného praporu v Hlučíně pod ministerstvo vnitra a hasiče. Útvar přejde se vším všudy, tedy i se zaměstnanci, technikou a majetkem pod hasičský záchranný sbor, uvedl na internetových stránkách ministerstva obrany náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

Jednotka si ale zachová záchranné poslání a jako samostatná brigáda bude podléhat přímo ministerstvu vnitra. „Počítá se s ním totiž jako se specializovaným útvarem v rámci Hasičského záchranného sboru ČR, který bude centrálně využitelný,“ řekl ČTK mluvčí Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Petr Kopáček. Dodal, že těžká technika a vybavení umožní hasičům zasahovat při různých mimořádných událostech.

„Podobný systém funguje na Slovensku, kde přímo pod prezidium hasičského záchranného sboru spadají tři záchranné brigády,“ řekl s tím, že transformační plány armády počítají s převodem útvaru do října příštího roku.

S přechodem pluku pod hasiče od začátku nesouhlasil starosta Hlučína David Maňas. Zorganizoval petici mezi dalšími starosty, pod kterou se podepsalo 22 jeho kolegů. „Smysl transformace vojenského praporu na hasiče mi uniká. Jeho převedení pod ministerstvo vnitra je plné otazníků. Přesto ale věřím a očekávám, že bude převeden i s celým jeho rozpočtem a personálním obsazením,“ řekl ČTK starosta.

Změnu představitelé armády vysvětlují snahami ušetřit. Jednoúčelové útvary považují za neperspektivní a drahé. „Odstupujeme od myšlenky velkých posádek a směřujeme k rovnoměrnějšímu zabezpečení teritoria České republiky. Většina útvarů bude schopna v případě nutnosti nabídnout své síly na vyžádání starostů a hejtmanů při řešení pomoci civilnímu obyvatelstvu,“ uvedl Picek.

Hlučínský záchranný prapor vznikl v roce 2004 a nyní čítá dvě stovky profesionálních vojáků a přibližně pět desítek civilních zaměstnanců. Jednotka, v níž slouží jako profesionální záchranářky i ženy, funguje v rámci integrovaného záchranného systému. Vojáci jsou připraveni zasáhnout nejen při záplavách a průmyslových haváriích, ale také při závažných dopravních nehodách. Navíc mezi sebou mají potápěče a další specialisty. Jsou schopni s chemiky zastavit únik čpavku nebo pomáhat při zajištění velkých akcí.

Podobný osud čeká i další záchranné prapory, kterých je v Česku celkem šest. Ministerstvo obrany chce v nynější podobě zachovat jen dva. Zůstat by měly v Rakovníku a Olomouci. Prapor v Kutné Hoře by měl být zrušen, ostatní tři by měly dostat jinou funkci. V Jindřichově Hradci a v Bučovicích mají podle České televize zřejmě místo záchranných praporů vzniknout běžné bojové jednotky.

Současných šest záchranných praporů stojí armádu ročně údajně asi miliardu korun. Armádě však chybí peníze, a proto se chystá zrušit asi pětinu vojenských posádek. Oproti původním plánům navíc vojáci nakoupí menší počet lehkých obrněných vozidel.