V Hradci Králové začíná jazzový festival

Hradec Králové - Třináctý ročník festivalu Jazz jde městem, jedna z největších přehlídek jazzové hudby u nás, dnes začne v Hradci Králové. Až do soboty se tam představí pětadvacet domácích a zahraničních kapel. Ulicemi Hradce po třinácté projde jazz v mnoha podobách. Ozdobou hudební přehlídky budou hvězdy světového kalibru Al Kooper a Archie Shepp.

V ulicích Hradce bude po třinácté k vidění jazz v mnoha svých podobách. Partnerem pořadatelů je letos Rumunský kulturní institut a diváci tak přivítají hned sedm kapel složených z vynikajících rumunských instrumentalistů.

Festival Jazz jde městem představuje pořadatel Martin Brunner: "Ke hvězdám letošního ročníku patří americký skladatel, aranžér, varhaník a velká osobnost blues-rockové scény Al Kooper. Další hvězdou je jazzová hvězda Archie Shepp, který do dnešního dne nikdy nehrál na území České republiky. Jsem rád, že tohle bílé místo na jazzové mapě můžeme zaplnit."

Poslední dva ročníky pořádala z rozhodnutí hradecké radnice brněnská agentura SPKM. Po minulém ročníku však po ní ve městě zůstaly statisícové dluhy. Z toho důvodu vrátil magistrát pořádání festivalu znovu občanskému sdružení kolem jazzového flétnisty Martina Brunnera, které přehlídku zakládalo. Město na festival s dvoumiliónovým rozpočtem přispívá 950 tisíc korun.