Liberec chce zavést noční spoje, potýká se ale s nedostatkem řidičů

Liberec – Dopravní podnik města Liberce chce zavést noční tramvaje a autobusy, i cestující by nové linky přivítali, změna ovšem přichází ve chvíli, kdy se dopravce potýká s nedostatkem řidičů. Podobné problémy řeší liberecké dopravní podniky dlouhodobě, před měsícem, kdy onemocněla pětina řidičů, dopravce dokonce musel omezit některé spoje.

Podle záměru magistrátu by měly být od prosince všechny autobusové a tramvajové linky prodlouženy až do dvou hodin, některé spoje by v pátek a v sobotu jezdily ještě do pozdějších nočních hodin. Odhadovaný rozpočet na zřízení nočního provozu v Liberci je 2,5 miliardy korun.

Před zavedením nočních spojů musí ale dopravní podnik vyřešit jeden zásadní problém: už nyní mu chybí řidiči, s rozšířením jízdních řádů přitom bude potřebovat šoférů ještě o třetinu více. Podle primátora Jiřího Kittnera bude třeba při zavedení nové směny počítat navíc ještě s tím, že část řidičů z obavy o svou bezpečnost odmítá jezdit v noci.

Pracovní úřady registrují více než 300 řidičů z povolání, kteří ovšem řídit autobusy nechtějí. „Nejsou schopni na sebe vzít zodpovědnost za přepravu osob, inklinují spíše k řízení nákladních automobilů,“ vysvětluje paradoxní situaci Ladislav Dvořák, mluvčí Úřadu práce Liberec.