Číňané vybudují na Teplicku továrnu na zpracování masa

Teplice - Česká republika zvítězila nad USA v boji o umístnění čínské investice - továrny za 360 miliónů korun. V teplickém kraji, kde je 12% nezaměstnanost, najde díky továrně na zpracování masa práci 200 lidí.

Podle Martina Raichla, mluvčího Úřadu práce v Teplicích by v této lokalitě neměl být problém najít dostatek lidí, lidé už se chodí ptát a kontaktují i přímo firmu.

Výroba se měla rozjet koncem roku. Projekt se sice zpozdil, ale investice prý ohrožena není. Výroba v Česku je totiž pro firmu zásadní. „V potravinářství se teď ve světě neustále zpřísňují podmínky a v Číně kvůli tomu hodně továren přišlo o povolení vyvážet. Díky továrně tady budeme možná jediní, kdo bude prodávat do všech zemí světa“, dodává ředitel Shanghai Maling Czech, pan Qidong Heng.

Proč si firma nakonec vybrala Českou republiku? Hlavními důvody jsou: dobrá poloha, stabilní právní prostředí a nižší náklady. Maso je tu dokonce levnější než v Číně. Navíc se podle Henga zlepšuje i politická situace, „česká vláda se k čínské chová stále přátelštěji, a ta díky tomu podporuje čínské firmy, aby investovali v Česku“.

Počet čínských investorů proto roste. Nejznámnějším je zatím asi projekt výrobce plochých obrazovek Changhong Electric na Nymbursku. Tomáš Bartovský, mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu, k tomu podotýká: „V tuto chvíli registrujeme devatenáct investic tchajwanských firem za deset miliard korun, z kontinentální Číny je to o něco méně, zhruba za čtyři miliardy korun.“

V oborech vede elektronika, telekomunikace nebo právě potravinářství. Možná přibude i další obor – Šanghajské loděnice, které jsou třetím největším výrocem lodí na světě, chtějí vstoupit do loděnic v Děčíně. Plánovaná investice má být asi 1,3 miliardy korun.