Technické muzeum Tatra v Kopřivnici slaví deset let existence

Kopřivnice - Tatra Kopřivnice dnes slaví 10 let provozu Technického muzeum Tatra v prostorách bývalého kulturního domu. Muzeum, které patří k hlavním turistickým lákadlům města, za tu dobu navštívilo několik set tisíc návštěvníků.

Už deset let, přesně od 4. října 1997, mohou zájemci v budově bývalého kulturního domu navštívit Technické muzeum Tatra. To se původně nacházelo nedaleko v centru Kopřivnice - v Šustalově vile. Dnes podle jeho pracovníků nabízí ojedinělý pohled do historie automobilů značky Tatra.

Mezi hlavními dominantami Technického muzea Tatra lze najít první automobil v bývalém Rakousko-Uhersku z roku 1897, pojmenovaný „Präsident“, prototypy aerodynamických vozů a další osobní a nákladní automobily. Od roku 2005 je navíc doplňuje ojedinělá expozice dvou slavných olympioniků Emila a Dany Zátopkových.

„Desítka je trochu nostalgická, protože je to deset let od ukončení výroby osobních vozů Tatra, které je možné v muzeu vidět,“ dodává ředitel muzea Lumír Kaválek. Součástí expozice muzea jsou audiovizuální boxy a také motorový vagón Strela vystavený před budovou.

Za deset let existence si prohlédlo Technické muzeum Tatra už více než 800 tisíc návštěvníků z celé České republiky i ze zahraničí.