Miliarda pro středočeské silnice přijde z Evropské unie

Praha - Silnice ve středních Čechách jsou ve špatném stavu. Vědí to řidiči i silničáři. Jejich oprava je proto prioritou Středočeského kraje. Nyní se začíná blýskat na lepší časy. EU dá totiž na opravu silnic II. a III. třídy téměř miliardu korun. Peníze jsou určeny na opravu frekventovaných komunikací, výstavbu obchvatů nebo propojení měst v regionu. O peníze na konkrétní projekty musí kraj EU požádat do konce roku.

Kraj už ví, co za tyto peníze opraví. „Týká se to například napojení karlovarské silnice v Jenči nebo průtahu Mnichovým Hradištěm, mostu v Poděbradech,“ vypočítává některé akce hejtman Středočeského kraje Petr Bendl.

Rozbité jsou i místní komunikace – silnice, které patří obcím. Například ve Zlonicích na Kladensku je velká část vedlejších ulic pouze vysypaná štěrkem, chodníky chybí a na vozovce jsou výmoly. „Oprava místních komunikací by stála více než 200 milionů korun a na to městys Zlonice nemá,“ líčí momentálně beznadějnou situaci vedoucí tamního stavebního úřadu Stanislav Nosál.

Proto také Zlonice chtějí požádat Evropskou unii o dotaci. Podle vedení obce je to jediná šance, jak peníze získat. Obce se ale můžou přihlásit o evropské peníze až od prvního prosince. „Program ještě nebyl schválen Evropskou komisí a my jsme nechtěli obce pouštět do programu, který ještě není schválen,“ vysvětluje termín pro podání žádostí Jiří Kořínek, který má problematiku peněz za Středočeský kraj na starost.

Obce totiž často žádají Evropskou unii o peníze marně. Většinou proto, že špatně vyplnily žádost. Je to totiž dost složité. „Proto bychom chtěli od začátku intenzivně a jednotlivě se žadateli spolupracovat,“ přibližuje záměry ředitel Úřadu regionální rady Středočeského kraje Marek Kupsa.

Středočeský kraj vlastní více než 8500 km silnic II. a III. třídy a více než 1600 mostů. Velká část z nich by rekonstrukci potřebovala.