Na jihu Čech sčítají ornitologové čápy

Tábor - Na začátku června začali ornitologové na Liberecku sledovat hnízdiště čápů. Přes střední Čechy se nyní dostali na jih. Skupinu vědců z roudnické stanice ekologické výchovy doprovází tým horolezců a hasičů.

Na Táborsku prohlédli vědci 30 hnízd, obsazená je polovina z nich. Je v nich 29 nových mláďat, o 13 víc než loni. Čápů tedy mírně přibývá. „Stavy jsou rozhodně daleko lepší než loni a předloni, i když úplně vynikající to není,” hodnotí situaci ornitolog Stanislav Chválil. Zdravá mláďata dostanou kroužek s číslem. Podle něj se v budoucnu zjistí jejich stáří.

Kvůli výskytu ptačí chřipky se musejí dodržovat zvláštní bezpečnostní opatření. Po kontaktu s ptáky se lezci i ornitologové dezinfikují. Zatím však nezaznamenali žádný podezřelý úhyn. „Zpřísnili jsme hygienický režim a chováme se mnohem opatrněji,” upřesňuje jeden z ornitologů, Ivo Michalička.

Skupina zaznamenala také jednu raritu. Čáp hnízdící na komíně v Blatné přečkal letošní zimu „doma” a vůbec neodletěl do teplých krajin. Podle Iva Michaličky se může jednat o reakci na letošní teplou zimu.