Radary krotí řidiče mířící do Jizerských hor

Liberec - Z mezinárodní silnice na Harrachov si řidiči dělají závodní dráhu. Obci Desná a Kořenov v Jizerských horách už ale došla trpělivost a koupily tři radary na měření rychlosti. V těchto obcích bylo běžné, že se auta řítila kolem mateřské a základní školy vysokou rychlostí. Mezinárodní silnice do Harrachova patří mezi nejvytíženější komunikace v Libereckém kraji, denně po ní projede téměř osm tisíc aut. Silniční pravidla tu podle zkušebních měření porušuje více než šedesát procent řidičů.

Obyvatelé Desné říkají: „Řidiči tu jezdí běžně tak osmdesát, ze zatáčky vylétnou do parku nebo na schody, takže padesát asi nejedou.” Riziko nehody je o to větší, že komunikaci v blízkosti mateřské a základní školy často přecházejí děti.

Občasné zapůjčení radaru podle starostů nestačí. Z vlastních peněz obce proto zakoupili jeden přenosný a dva pevné radary. „Doufáme, že ty radary přispějí k větší bezpečnosti v obci, protože řidiči jsou opravdu bezohlední,” říká Miroslav Erlebach, ředitel Městské policie v Desné. Místostarosta Kořenova Stanislav Penc dodává: „Ještě se nestala tak vážná nehoda, ale chceme jim jenom předejít, myslím, že počkat na to, až nám tu někoho přejedou nebo zabijí, to by bylo pozdě.”

Starosta Desné Marek Pieter si koupi radarů chválí: „Jsme rádi, že se nám podařilo radary pořídit před začátkem prázdnin, děti jsou víc neukázněné a roztěkané a riziko nehod je vyšší.” Do radarů obce investovaly více než 600 tisíc korun. První měření ukazují, že se peníze velmi rychle do rozpočtů vrátí. „Po instalaci jsme za dvě a půl hodiny vybrali přibližně 20 tisíc korun na pokutách za rychlost,” potvrdil Pieter.