Důchodci na Vysočině nemají na zaplacení poplatků

Vysočina - Každý pátý senior v domově důchodců na Vysočině nemá na zaplacení celého poplatku za služby. Domovům pro seniory tak někteří z nich dluží až dva tisíce korun měsíčně. Tyto peníze hradí stát a kraje.

Klient domova pro seniory zaplatí za měsíc pobytu v zařízení v průměru asi 7 tisíc korun. Skutečné náklady na jedno lůžko jsou přitom mnohdy až trojnásobné. Někteří senioři přitom nemají ani na zákonem stanovenou úhradu, protože nepobírají žádný příspěvek na péči a mají i velmi nízký důchod.

„Klienti, kteří nedisponují částkou nutnou k uhrazení služeb, platí pouze tolik, aby jim z důchodu zůstalo nezbytné minimum na každodenní výdaje,” uvedla ředitelka Domova pro seniory Havlíčkův Brod Hana Hlaváčková.

„Zhruba dvacet procent klientů nedostává žádný příspěvek, tím pádem za ně zřizovatel musí prostředky doplácet,” informoval radní kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí Jiří Vondráček.

Od nového roku musí podle zákona každému klientovi domova pro seniory zůstat 15% z důchodu jako kapesné. Pokud jim nezbývá na zákonem stanovenou úhradu za pobyt v zařízení, nikdo je kvůli dluhům nevystěhuje.

Dlužná částka není vymahatelná a jde tedy vždy na vrub rozpočtu zařízení. Některé domovy pro seniory proto uvažují, že by se účastnili dědických řízení. „Také jsem o této možnosti slyšel, ale okamžitě jsem ji zamítl,” vyjádřil se Jiří Vondráček.

Pracovníci domovů pro seniory ubezpečují, že ani výše důchodu nerozhoduje o přijetí do zařízení a uklidňují seniory, že případný dluh nebude nikdo vymáhat ani po jejich příbuzných.