Půjdou horníci do důchodu po smrti?

Ostrava - Hornické odbory ostře omítají návrh reformy důchodového systému, který připravilo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Horníci by totiž měli odcházet do důchodu až v šedesáti pěti letech. Podle odborářů by se po reformě čeští horníci svých důchodů vůbec nedožili.

V Polsku, kde je střední délka života horníků padesát sedm a půl roku, může havíř do důchodu už ve čtyřiceti třech letech věku - po dvaceti letech práce v dole. Je-li doba dožití českých horníků stejná, pak po reformě získají nárok na důchod zhruba sedm roků po smrti. Odbory návrh reformy důchodů proto ostře odmítají: „Já si myslím, že je to holý nesmysl, protože je nad sílu těch lidí, aby pracovali do šedesáti pěti let,” oponuje Lumír Krečmer, místopředseda odborů v OKD. Vdova po jednom z havířů potvrzuje: „Měla jsem manžela horníka a mám dva syny horníky. Po deseti letech této práce má každý nález na plicích. Nevěřím, že by vydrželi dělat do šedesáti pěti let.”

Ministerstvo práce a sociálních věcí s výjimkami nesouhlasí: „V první etapě důchodové reformy, která je právě projednávána v parlamentní komisi, se zatím neuvažuje o výjimkách ve výši věku k odchodu do důchodu,” uvádí mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí ČR Jiří Sezemský a dodává: „zároveň ale probíhá jednání s Ministerstvem financí o změnách ve druhé etapě, kde by bylo jedním z řešení přiznávání časově omezených předčasných starobních penzí v rámci penzijního připojištění se státním příspěvkem.

Odbory navrhují, aby horníci odcházeli do důchodu v padesáti pěti letech tak, jak tomu bylo do roku 1992. Zatím však bez výsledku: „Jednali jsme s panem Nečasem, zatím nám nic nepřislíbil, důchodové kategorie zásadně odmítá, takže budeme jednat znovu,” popisuje Jan Sábel, předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu. Podle odborů by stávající návrh reformy těžce poškodil zájmy několika desítek tisíc horníků.