V Bystřici nad Pernštejnem probíhá výstava modelů aut

Bystřice nad Pernštejnem(Vysočina) - Konec léta na Vysočině zpestří v Česku zřejmě největší výstava hraček. K vidění je v Bystřici nad Pernštejnem. Protože je autorem výstavy vášnivý sběratel modelů aut, k prohlédnutí je asi 2000 autíček.

František Prosecký, majitel Malého muzea malých motocyklů v Bystřici nad Pernštejnem se od mládí zajímá o historii automobilismu a sbírá vše, co má kola. Velká auta už se mu nevejdou do garáží ani na dvůr. Motorek má plný dům. „V dnešní době mi to prostory úplně omezily, takže mi nezbývá nic jiného, než sbírat hračky, které se mi vejdou domů,” tvrdí pan Prosecký.

Unikátní exponáty, nejenom ze sbírek otce a syna Proseckých, jsou k vidění v bystřickém městském muzeu. Většina hraček pochází z poloviny 20. století. „Je to čtvrtina z toho, co by mohli vystavit, ale stejně si myslím, že je to jedna z největších výstav tohoto typu v České republice,” uvedl místostarosta Bystřice nad Pernštejnem Josef Vojta.

„Sbíráme především české hračky. Třeba i zahraniční výrobky, ale českých značek,” dodává Prosecký. Výstava hraček v bystřickém muzeu potrvá do konce září, malá autíčka ve sklepních prostorách mají být k vidění až do konce letošního roku.