Obyvatelé Solan na Litoměřicku odmítají výkrmnu prasat

Litoměřice  - Obyvatelé Solan na Litoměřicku se bouří proti holandskému investorovi, který chce v obci vybudovat výkrmnu pro 10 tisíc selat. Místní se bojí zápachu a hluku. Proti investorovi se postavila i obec a zastupitelé změnili územní plán. Ten už s podobnou stavbou nepočítá.

Zápach, hluk a zvýšená kamionová doprava - to jsou hlavní argumenty obyvatel Solan proti stavbě velkokapacitní výkrmny selat. Holandský investor plánuje v areálu bývalého kravína chov asi deseti tisíc zvířat. Jenže narazil na odpor místních i ekologů. „Nám ten areál v té chvíli přišel ideální, protože je asi devět let opuštěný a je dostatečně vzdálen od obce,“ zdůvodňuje výběr lokality zástupce investora Jakub Nepimach. „Během roku se tady objeví sto tisíc selat na výkrm a obec je naprosto nevhodná pro toto umístění,“ odmítá ideu výkrmny Roman Klecker z Hnutí Duha.
 
Bývalý kravín je od prvních domů v Solanech vzdálený necelých 500 metrů. Místní se obávají i kontaminace okolních polí. „Nám tady zůstane kejda a smrad. Dneska nám nikdo nevyvrátil, že to tak nebude,“ říká Kateřina Horáčková z občanského hnutí Mrkev. „Jsou s tím spojené zvýšené koncentrace amoniaku, to znamená obtěžování obyvatel zápachem. Dále je to vyvážení digestátu, který vznikne z té kejdy,“ doplňuje Roman Klecker. „Já si myslím, že tato argumentace nemá mnoho společného s ekologií jako takovou,“ domnívá se Jakub Nepimach.
 
Petici proti stavbě podepsali skoro všichni obyvatelé Solan. A do útoku proti investorovi přešla i obec. Zastupitelé narychlo změnili územní plán, který s výkrmnou prasat dále nepočítá. Projekt má teď na stole krajský úřad. Ten by se měl během několika týdnů vyjádřit k vlivům na životní prostředí.