Nositel Nobelovy ceny a rodák Grünberg dostal v Plzni pečeť

Plzeň - Loňský nositel Nobelovy ceny za fyziku Peter Grünberg, který se narodil 18. května 1939 v Plzni, dostal dnes od primátora Plzně Pavla Rödla vyobrazení městské historické pečeti. Osmašedesátiletý fyzik získal Nobelovu cenu za takzvanou gigantickou magnetorezistenci umožňující miniaturizaci pevných disků počítačů a snadnější čtení uložených dat. V Plzni je na dvoudenní návštěvě.

„Toho ocenění si vážím. Doma mám skleněnou vitrínu, ve které je Nobelova cena, ta historická pečeť tam teď bude taky,“ řekl novinářům fyzik, jehož na návštěvě Plzně doprovázela manželka, sestra a v Čechách žijící bratranec a sestřenice. Díky jeho objevu efektu gigantické magnetorezistence se například do dnešních počítačů, MP3 přehrávačů a digitálních kamer vejde dříve nemyslitelné množství dat.

Uznávaný fyzik se narodil v Plzni, s rodinou poté žil v nedaleké Dýšině, kde si rodina pronajímala domek. Prožil tu větší část svého raného dětství, po konci války byla jeho rodina vysídlena a usadila se na západě Německa. Ačkoliv prý jako dítě mluvil výborně česky, dnes se mu vybaví jen minimum slovíček. „Vzpomínek na dětství v Dýšině mám víc. Vzpomínám si na velkou zahradu a na ovocné stromy, obzvláště dobré byly třešně. Vzpomínám si, jak jsme se v létě chodili koupat do Klabavy po cestě, na které jsme zas v zimě sáňkovali,“ popsal Grünberg.

Svůj objev fyzikálního jevu učinil už v roce 1988, téměř 20 let trvalo, než za něj získal Nobelovu cenu. Teprve po deseti letech se objevily první produkty, které objev využívaly. „U těch Nobelových cen je to různé, někdy u obecně velmi uznávaného objevu je cena udělena třeba už za dva tři roky, ale ani těch 20 let není příliš mnoho,“ míní fyzik.

Získání Nobelovy ceny z něj prý opět učinilo velmi zaneprázdněného muže. „Už jsem v podstatě byl v důchodu, ale teď jsem opět činný. Získal jsem místo ve výzkumném centru,“ řekl vitální vědec. Podle něj je to tak správně, protože absolvuje velké množství cest, přednášek a konferencí po celém světě. Kvůli pracovní vytíženosti ale prý nemá tolik času na rodinu. Příbuzné, které má v ČR, už v minulosti navštívil, teď na ně tolik času kvůli povinnostem nemá. „Jsem rád, že jsme se všichni sešli v Plzni,“ těší Grünberga.

Peter Grünberg je šestým nositelem Nobelovy ceny, který se narodil na území ČR. Jeho otec Fedor byl ruský emigrant, který se do Československa dostal začátkem 20. let minulého století. Před válkou například pracoval v plzeňské Škodovce jako konstruktér lokomotiv.

Vyobrazení historické pečetě uděluje primátor občanům města a ostatním lidem, kteří se zasloužili o rozvoj Plzně, její propagaci, ochranu jejích práv a zájmů, nebo významným zahraničním návštěvníkům města. Plzeňská historická pečeť byla poprvé použita v roce 1307. V kotouči o průměru 82 milimetrů je obraz srdečního štítku městského znaku, kde je vyobrazen král, hradby, věže a dívka s prapory. Pečetit se smí pouze červeným voskem. Výhradní právo k užívání pečetě má primátor.