Jilemnická radnice omezí pouliční svícení

Jilemnice - Máme málo peněz, omezíme tedy pouliční svícení. S tím přišla jilemnická radnice. Dohnaly ji k tomu stále vyšší ceny elektřiny. Městu navíc chybí peníze na rekonstrukci sloupů veřejného osvětlení a musí tak na to nejdřív našetřit.

Místo ve čtyři, se začne svítit v pět hodin ráno a na sídlišti Spořilov se dokonce vůbec nerozsvítí třetina pouličních svítilen. Taková jsou úsporná opatření Jilemnické radnice. Starosta Jilemnice Vladimír Richter vysvětluje, že došlo k rozšíření míst, kde se svítí. Ceny energií rostou, je tedy třeba to řešit. Šestitisícová Jilemnice zaplatila vloni za veřejné osvětlení 600 tisíc korun, letos by to bylo minimálně o 150 tisíc Kč víc. Některé lampy navíc dosluhují, aby radnice ušetřila na jejich opravu, budou si muset lidé zvyknout na tmu. Obyvatelé Jilemnice se neshodnou. Jedněm chystané opatření nevadí, jiní jsou v rozpacích. Ti z obav raději nejezdí posledním vlakem, je příliš velká tma.

Vedoucí odboru rozvoje a místního hospodářství MÚ Jilemnice Martin Norbert ujišťuje, že stížnosti evidují. Některé jsou od zaměstnanců nemocnice, některé od lidí, kteří dojíždějí. První ranní vlak jede před pátou a svítí se až od pěti hodin. Zhasínání lamp se nelíbí ani strážníkům. Čím méně světla, tím více pouliční a násilné kriminality, tvrdí. Vedoucí strážník z Městské policie Jilemnice Pavel Zelinka je přesvědčený, že hrozí nebezpečí drobné i té závažnější kriminality, jako jsou krádeže vozidel, vloupání do vozidel i násilné trestné činy. Starosta Richter s ním však nesouhlasí. Kriminalitu podle něj většinou páchají vandalové a těm je lhostejné, jestli se svítí nebo ne. Nemyslí si, že by se tak zvýšila kriminalita.

Radnice změny vyhodnotí v pololetí a chce prý zohlednit i námitky obyvatel.