V Mladé Boleslavi nebude možné pít alkohol veřejně

Mladá Boleslav - Mladá Boleslav se po Ústí nad Labem stane dalším městem, kde nebude možné na některých veřejných místech pít alkohol. Zastupitelstvo schválilo vyhlášku, která pití na veřejnosti zakazuje a platit začne už za deset dní.

Opilí lidé v ulicích, bezdomovci s petlahvemi vína, to jsou výtržníci, kteří pod vlivem alkoholu ničí majetek. Mladá Boleslav je dalším městem, které tyto osoby už nechce trpět, zastupitelé proto jednomyslně schválili vyhlášku zakazující pít alkohol na veřejnosti. Primátor Raduan Nwelati vysvětluje, že Mladá Boleslav je průmyslové město, kde je hodně dělníků, i zahraničních, kteří se po práci nudí. V tom vidí starosta problém.

Strážníci nyní mají nástroj, kterým můžou notorické alkoholiky okamžitě trestat a vytlačovat z města ještě před tím, než začnou dělat nepořádek. Zástupce ředitele Městské policie Mladá Boleslav Stanislav Holub potvrzuje, že pokud policie zjistí takového člověka, může ho vyřešit blokovou pokutou do výše tisíce korun a vykázat z místa. A míst, odkud bude moci městská policie vykazovat, je hodně. Vyhláška počítá se zákazem pití na přesně vymezených místech v centru města, na autobusových zastávkách nebo v blízkosti dětských hřišť a pískovišť. Obyvatelé Mladé Boleslavi si libují, že škůdci nebudou popíjet na dětem očích. Prostor pro svou zálibu mají doma, v restauraci, určitě ne na ulici.

Prvním městem, kterému se podařilo prosadit vyhlášku o zákazu pití na veřejnosti, se před měsícem stalo Ústí nad Labem. Do té doby totiž ústavní soud platnost podobných vyhlášek rušil, odmítal je jako neoprávněný zásah do lidských práv. Podobná prohibiční vyhláška jako v Ústí nad Labem už platí např. v Českém Těšíně. Přidat se chtějí i další města: Pardubice, Ostrov na Karlovarsku a od května také Bohumín nebo Hradec Králové. V Mladé Boleslavi začne zákaz pití alkoholu na veřejnosti platit už od 1. dubna.