Bude nadále možné natáčet jednání zastupitelstva?

Černošice - Smí se jednání zastupitelstva natáčet nebo ne? Včera o tom bouřlivě jednali v Černošicích u Prahy. Část zastupitelů to chtěla zakázat. Názor ministerstva vnitra je jasný - zákaz je možný, ale jen pokud natáčení ruší průběh zasedání.

Na jednání černošického zastupitelstva přijde někdo s kamerou jen málokdy. Přesto se kvůli natáčení strhla ostrá slovní přestřelka. Místostarosta navrhnul zákaz natáčení, protože prý ruší a obtěžuje lidi z publika. Podle opozice vykázat kamery z veřejného zasedání v demokratické zemi nejde, jak poznamenal zastupitel Černošic Filip Kořínek (Strana věci veřejné).

Místostarosta Černošic Michal Jirout (ODS) se nechal slyšet, že zasedání není žádná televizní show. Podle místostarosty nemá pořizování obrazových záznamů na zastupitelstvu žádný smysl. Například zastupitelku Miladu Mašatovou (ČSSD) však natáčení neruší. „Ty, které zajímá ten obrazový záznam, nezajímá o čem se tady jedná, ale jak se kdo vysmrká, nebo jak si sedne,“ sdělil Michal Jirout.

Podle zastupitelky Daniely Göttelové (Strana věci veřejné) se příznivci zákazu bojí zveřejnění průběhu hlasování. Zastupitelé ani po hodině žádný návrh neodsouhlasili. Diskuse bude pokračovat na dalším jednání a natáčet se zatím může. „S těmi, kteří s tím mají nějaký problém, ještě jednou promluvím,“ dodal Aleš Rádl (ODS), starosta Černošic.

Ministerstvo vnitra spolu s ombudsmanem připravuje pokyny, které by natáčení na zastupitelstvech upravovalo. Některá města zveřejňují obrazový záznam z jednání zastupitelstva, v Černošcích to podle slov starosty není z technických důvodů možné. Z každého jednání zastupitelstva běží na internetu zvukový záznam.