Otužilí plavci v Opavě soutěžili v ledové vodě

Opava - Voda ve Stříbrném jezeře u Opavy dnes měla teplotu pět stupňů Celsia. Přesto se do ní ponořily tři desítky otužilých plavců, kteří přijeli z celé republiky i Slovenska soutěžit v dálkovém zimním plavání. Překonávali silný vítr a statečně bojovali s vodou, která mnohé svou chladností překvapila. O pohár Stříbrného jezera se utkalo i šest pokořitelů kanálu La Manche. Mezi nimi také dvaadvacetiletý David Čech z Opavy, který uplaval 750 metrů za vítězných deset minut a 14 vteřin.

Zatímco diváci postávali na břehu jezera v zimních bundách a čepicích, plavci sledovali své soupeře v županech nebo jen plavkách. „Jsem tu poprvé a skláním se před těmi, kteří tohle zvládnou. Zároveň jim závidím, že nemají zdravotní problémy,“ řekla ČTK Iva Komínková z Opavy.

Zkušení plavci a letití otužilci museli hlavní trasu dlouhou 750 metrů uplavat volným způsobem do 22 minut, jinak jim hrozilo vyloučení ze závodu. Někteří z nich zvolili raději kratších 500 nebo 250 metrů. Organizátor soutěže David Čech, který jako jediný Čech přeplaval kanál La Manche v obou směrech, řekl ČTK několik minut po vynoření z vody: „Voda byla celkem drsná, dost studená. Ani se mi to předtím nezdálo. Pět stupňů je ale přeci jen málo. Dalo mi to celkem zabrat, nohy mám ztuhlé. Ale jinak v pohodě.“

Trasu 750 metrů dnes uplaval také devětapadesátiletý František Kosař z Prahy, který se dálkovému zimnímu plavání věnuje téměř 40 let. „Za tu dobu se stal velký posun - lidé si pomalu přestávají myslet, že se jen otužujeme. Zimní plavání konečně vnímají jako sport. Mě by ani nebavilo jen se namáčet a předvádět svou otužilost. Budu závodit, dokud to půjde,“ řekl člen plaveckého klubu otužilců.

„Pokouším se být plavcem-otužilcem, ale zdaleka jím nejsem. Tohle je teprve moje první sezona,“ svěřila se před závodem třicetiletá Barbora Pálková z Prahy. Se zimním plaváním začala ze zdravotních důvodů, každý týden si s přítelem zaplavou ve Vltavě nebo Sázavě. „Cítím, že jsem odolnější. A hlavně - je to pro mě očistec. Když vylezu z ledové vody, cítím se jako znovuzrozená,“ popsala ČTK.

Na břehu se mnozí plavci po závodu zahřívali čajem, speciální recept prozradil ČTK Vladimír Kovář, který soutěžil v kategorii nad 60 let. „Je to čaj z průduškové směsi, s mátou, skořicí, hřebíčkem, čerstvě nastrouhaným zázvorem. Přidávám ještě cukr a grepovou šťávu,“ řekl plavec.

Ke Stříbrnému jezeru měl dnes přijet také nestor českého otužileckého plavání, pětadevadesátiletý Ladislav Nicek. „Bohužel si spletl termín,“ vysvětlil jeho nepřítomnost Čech. Sportovce ale přijel podpořit legendární plavec Jan Novák, který přeplaval v roce 1974 kanál La Manche z Británie do Francie jako první člověk pocházející ze země bez moře. „Měl jsem tenkrát protivítr 120 kilometrů za hodinu a šestimetrové vlny,“ vzpomínal muž s berlí.

Před dva roky už v zimním plavání nesoutěží, má poraněnou míchu poté, co jej přepadli. „Když zrovna nemám bolesti, do vody stejně vlezu. Mám už ale následovníka - právě mladého Davida Čecha. Ovšem hrdinou je dnes každý plavec, který Stříbrné jezero přeplaval,“ dodal bývalý sportovní redaktor ČTK.