Buštěhradský pivovar se bude bourat

Buštěhrad - Buštěhradský pivovar se bude bourat. V místech, kde se dřív vařilo pivo, mají vyrůst nové bytové domy. Proti tomu je ale občanské sdružení Buštěhrad sobě, lidé podepisují petice a chtějí se obrátit i na ombudsmana.

Barokní pivovar v Buštěhradu je jednou z technických a industriálních staveb středočeského kraje. Soukromá firma ji od města koupila před patnácti lety, nyní chce dvě historické budovy srovnat se zemí a postavit místo nich nové byty. Místní obyvatelé s tím ale nesouhlasí. Členka stavebního výboru města Buštěhrad a iniciátorka petice proti demolici Daniela Javorčeková tvrdí, že areál je určující dominantou pro město a je tedy škoda ho zbourat. Obchodní ředitel Level a.s. Pavel Šustík má jiný názor. Podle něj budova už více než 50 let chátrá a obec by spíše měla mít zájem na tom, aby se s objektem něco udělalo.

Občanské sdružení Buštěhrad sobě proti záměru firmy Level sepisuje petici a žádá kladenský magistrát, pod jehož působnost Buštěhrad spadá, aby demolici nepovoloval. Podpisový arch ale bývalý pivovar zachránit nemůže. Jak vysvětlila mluvčí Magistrátu města Kladno Petra Kučerová, pokud vlastník objektu požádá stavební úřad o demolici a doloží všechny potřebné doklady, nemá stavební úřad důvod tuto demolici nepovolit.

Přestože areál bývalého buštěhradského pivovaru patří mezi nejstarší v republice, vyhlásilo ministerstvo kultury jako chráněnou památku pouze jednu ze tří budov. Na toto rozhodnutí nyní podalo občanské sdružení Buštěhrad sobě stížnost k veřejnému ochránci práv. Daniela Javorčeková doplňuje: „Ministerstvo nehájilo veřejný zájem, kterým je zachování cenného historického areálu.“ Mluvčí Ministerstva kultury ČR Marcela Žižková však nesouhlasí. Ministerstvo postupovalo podle zákona a podle správního řádu.

Buštěhradský pivovar by mohl zachránit ještě národní památkový ústav. Pokud by kolem památkově chráněné části pivovaru vyhlásil ochranné pásmo, bylo by v něm pravděpodobně zakázáno provádět razantní stavební úpravy a demolici by se tak dalo zabránit.