Stavba lanovky na Hraničník nad Lipnem byla zamítnuta

Nová Pec - Ministr životního prostředí Martin Bursík zamítl stavbu lanovky na vrchol Hraničník nad Lipnem. Lipenské starosty rozhodnutí ministerstva rozladilo, neboť o propojení české strany s rakouskými lyžařskými areály usilovali deset let. Jihočeský kraj tento projekt v připravovaném územním plánu ponechal, důvodem je odhodlání prosadit realizaci projektu.

Nástupním místem lanové dráhy mělo být město Nová Pec a místní bývalá pohraniční rota měla sloužit jako zázemí pro přepravované turisty. Podle mluvčí Ministerstva životního prostředí Jaroslavy Krejsové lanovka není pro ministerstvo přijatelná. Zastupitelé v Nové Peci jsou zaskočeni. Jak budou nakládat s bývalým areálem pohraničníků, zatím nevědí. Starostka Nové Pece má na zamítnutí projektu jasný názor: „Toto rozhodnutí poškodilo celou obec, protože jsme předpokládali, že se bude úspěšně rozvíjet.“

Projekt dvousedačkové lanovky, jejíž trasa měla být necelé tři kilometry dlouhá, má své odpůrce i v řadách správců šumavského národního parku. „Národní park Šumava je příliš cenným územím, došlo by tam k celkovému narušení krajiny,“ vysvětluje postoj Správy NP Šumava její mluvčí Radovan Holub.

Starosta Hluboké Tomáš Jirsa potvrdil, že o projekt výstavby obce usilovaly deset až dvanáct let. Podle hejtmana Jihočeského kraje Jana Zahradníka ministerské rozhodnutí ještě neznamená definitivní konec projektu, který nadále zůstává v připravovaném územním plánu. Starostové ze tří zemí vytvořili přeshraniční sdružení, jehož cílem bylo prosadit stavbu lanové dráhy. Jejich aktivity podporoval i kraj. A na svém říjnovém jednání rozhodnou starostové z Čech, Rakouska a Bavorska, jak budou v boji o lanovku postupovat dál.