V Netolicích vyrůstá archeopark

Prachatice - V Netolicích začali archeologové s pomocí studentů obnovovat hradiště z raného středověku. Postavili už první palisády a na kopci nad městem hodlají vytvořit jihočeský archeopark. Budou v něm stát repliky původních objektů, tedy sruby, část dřevěného hradu i kostel.

Mezi stromy už stojí asi 70 metrů dlouhá palisáda, široká je šest metrů. Tesaři ji postavili podle původních plánů, žádný hřebík tady není. Do dřevěné konstrukce teď sypou brigádníci kamení. „Kameny se tam sypají v dnešní době z toho důvodu, aby ta konstrukce vydržela ne jedno, ale několik desetiletí bez oprav,“ vysvětluje archeolog a spolutvůrce projektu Jaromír Beneš.

Za palisádovou pracují archeologové, snaží se objevit základy většiny objektů v hradišti. Teď se zaměřují na kostel. Zatím se jim však jeho základy objevit nepodařilo. Ze sond však vytahují první historicky cenné předměty. Podle archeologa prachatického muzea Marka Pyromana se jedná většinou o keramiku.

Archeologům přijeli s výzkumem pomoci studenti historie, budou tady pracovat dva týdny. Radnice chce svatojánského hradiště proměnit v archeologický park. Podobat by se měl skanzenu. „Je to hodně dobrý nápad, bude to trvat samozřejmě delší dobu, než se to úplně rozjede,“ hodnotí projekt student Martin Pták.

Dosud si stavba palisád spojená s výzkumem vyžádala necelé čtyři miliony korun. Obnova celého hradiště přijde na dvacet milionů. Netoličtí radní včetně starosty Oldřicha Petráška (ODS) věří, že se jim podaří získat co nejvíce peněz z evropských fondů. Věž s rozhlednou tesaři vybudují ještě letos. Celý park pak jeho správci zpřístupní do pěti let.