Botanická zahrada v Táboře láká návštěvníky na unikátní rostlinu

Tábor - V botanické zahradě v Táboře začala sezóna. Mezi největší lákadla patří vzácná rostlina wolémie vznešená. Hojně rostla v době dinosaurů před dvěma sty miliony lety. Patří k nejstarším dřevinám na světě.

Wolémii vznešenou považovali odborníci za dávno vyhynulou. V roce 1994 ji však botanici zcela náhodně objevili v Austrálii. Táborská zahrada je tak jednou z mála v České republice, která se tímto unikátem může pochlubit. „Jedná se o velice vzácnou dřevinu. Říká se, že se jedná o objev století,“ popisuje raritu vedoucí botanické zahrady Radoslav Kacerovský.

Na planetě roste jen několik desítek kusů. Rostlina v přirozeném prostředí dosahuje až čtyřicetimetrové výšky. Ta v Táboře má prozatím necelý metr. Její místo je v jednom ze skleníků. Umístit ji ven by znamenalo vyrobit speciální klec. Na to ale zahrada nemá peníze. „Kulatější by stála kolem pětadvaceti tisíc. Dokud nebude sponzor, tak bude muset být schovaná ve skleníku,“ vysvětluje Kacerovský.

Nejen wolémie vznešená, ale i masožravky, kaktusy a barevné květy mučenek jsou důvodem, proč se místní i návštěvníci Tábora do botanické zahrady vracejí. Za posledních několik let vynaložila zahrada na své opravy statisíce korun. Finanční podporu na svůj další rozvoj získala botanická zahrada z takzvaných Norských fondů prostřednictvím Nadace rozvoje společnosti. Návštěvníci zahrady se tak během jednoho roku dočkají obnovy poškozených cest nebo výsadby dalších třinácti set dřevin a rostlin. Projekt počítá i s vybudováním dvou voliér pro handicapované ptáky. Podobné zařízení v okolí Tábora zatím chybí.