Konflikt v královéhradecké organizaci Strany zelených

Hradec Králové - Celostátní vedení Strany zelených muselo zasahovat do sporu názorových skupin v královéhradecké organizaci. Po několika měsících, kdy hrozilo její úplné zrušení, byl nakonec na třetí pokus zvolen nový předseda Stanislav Penc i rada. Souboj dvou táborů uvnitř organizace ale nadále pokračuje.

Ostrá slova, obviňování, překřikování, hádky. Takový byl průběh konference Zelených v Hradeckém kraji. Dvakrát předtím ji delegáti nedokončili. Bývalý předseda krajské organizace Jaroslav Čihák trvá na tom, že celostátní vedení omezuje jeho právo svobody projevu. Dana Kuchtová, místopředsedkyně strany konstatuje: „Je tady několik skupin, které zatím tu dohodu přijmout nechtějí a to je problém.“

Zeleným na Hradecku hrozilo, že když se nedohodnou a nezvolí vedení, ústředí jejich organizaci rozpustí. Nově zvolený krajský předseda Penc, občanský aktivista, chovatel koz na Jičínsku, je asistentem poslance, předsedy strany. Penc na výpady bývalého hradeckého předsedy strany říká: „Ti, kteří chtějí spolupracovat, ti se dohodli. Strana na královohradecku pod vedením Čiháka neudělala od voleb vůbec nic.“ Tábor kolem bývalého krajského předsedy Čiháka i nadále ostře kritizuje stranické ústředí a sám Čihák říká: „Vedení si dosazuje svoje lidi do krajů. Tady dochází k manipulaci.“ Bývalý předseda krajské organizace Čihák má pozastavené členství za chyby v účetnictví a výpady proti vedení. Spor se nyní přesune na republikovou radu Strany zelených. Ta bude rozhodovat o tom, zda bývalého krajského předsedu Čiháka vyloučí ze stranických řad.