Na Domažlicku končí analogové vysílání

Domažlice - Okolí Domažlic se od dnešní půlnoci stane prvním regionem, kde se přestane vysílat doposud tradiční analogový signál pro příjem televizního vysílání. Provoz ukončí vysílač Vraní vrch. Televizi budou moci sledovat pouze ti diváci, kteří si pořídili potřebný set top box nutný pro digitální příjem.

Vysílač Vraní vrch mohl podle některých odhadů pokrýt analogovým vysíláním oblast s 200 tisíci obyvateli. Ve skutečnosti ho využívala přibližně necelá polovina. Severní část Domažlicka totiž přijímá signál z Krašova. Potřebné vybavení proto nakoupilo podle průzkumu Českého telekomunikačního úřadu a ministerstva vnitra pouze 55 procent obyvatel regionu. Náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček (ODS) komentoval v pátečním Dobrém ránu s ČT výsledek takto: „Pro některé lidi platí, že dokud se analogové vysílání nevypne, tak se nerozhodnou, aby si pořídili přístroj pro příjem digitálního signálu. To jsou zkušenosti z celého světa, z celé Evropy. Až 20 procent lidí na daném území většinou čeká na ten okamžik, až se vypne, a pak se teprve rozeběhnou do prvního servisního střediska nebo obchodu, aby si pořídili set top box.“

K názoru náměstka se přiklání rovněž starosta Domažlic Miroslav Mach (nezávislý): „Spousta lidí čeká na poslední chvíli. Navíc je to už třetí termín, který nám oznámili, takže se najde i několik lidí, kteří věří tomu, že se bude zase odkládat.“ Přesto ale ministerstvo ani kraj kolaps neočekávají. Zajíček se domnívá, že informační kampaň vedli všechny zastoupené organizace důkladně. Zdůraznil především přínos České televize a TV Nova.

Digitální vysílání má ale také své nedostatky. Špatné pokrytí signálem hlásí některé menší obce, například Klenčí pod Čerchovem, Všeruby nebo Rybník. Pro televizní diváky v celém regionu bude nepříjemný také fakt, že nebudou moci prostřednictvím set top boxu přijímat vysílání Primy. Ta je totiž součástí jiného multiplexu, který zatím nebude v provozu. Sledovat ji tedy bude možné pouze prostřednictvím satelitu.

Někteří lidé na Domažlicku navíc podle Macha kritizují to, že si musí potřebné vybavení pro příjem digitálního vysílání pořizovat sami. Za spravedlivější by považovali, kdyby se úpravy hradily z koncesionářských poplatků. Cena nejlevnějšího set top boxu se pohybuje kole 2 tisíc korun. Používá-li divák více televizorů, musí si zařízení pořídit ke každému z nich. Pokud se rozhodne pro příjem prostřednictví satelitu, zaplatí za jeho pořízení více než 5 tisíc korun.

Investice do nákupu zařízení čeká v nejbližší době také obyvatele okolí Ústí nad Labem. Tam by se mělo analogové vysílání definitivně vypnout koncem příštího roku. Poté se zahájí příprava projektu na Plzeňsku. Celá síť pro veřejnoprávní vysílání by měla být dobudována v roce 2010.

Další informace o zahájení digitálního vysílání a o tom, jak se na něj nejlépe připravit jsou k dispozici na specializovaných stránkách České televize nebo na teletextu ČT na straně 650.