Na Ústecku pokračuje spor o větrníky

Ústecko - Skoro miliardu na odškodném chtějí od ministerstva životního prostředí stavitelé větrných elektráren. Ministerstvo tvrdí, že elektrárny, které měly vyrůst u Větrova na Ústecku, by ohrozily chráněného tetřívka obecného. S tím ale nesouhlasí investoři. Kriticky ohrožený opeřenec je předmětem sporu už delší čas.

Rostislav Beneš ze společnosti Windtechnology však tvrdí, že tetřívek se na konkrétní louce nevyskytuje. Podle něj je celá záležitost pouhou záminkou odpůrců elektráren. „My jsme státní úředníci a nemáme žádný konkrétní zájem, aby to dopadlo tak nebo tak,“ nechal se slyšet Pavel Benda ze Správy chráněné krajinné oblasti Labské Pískovce.

Investoři tvrdí, že se přes pochybnosti o výskytu tetřívka snažili ochráncům přírody vyhovět. Místo čtyř elektráren navrhli jen dvě, jak potvrdil Rostislav Beneš. Ústecký krajský úřad pak jejich projekt odkývl. „Vydávali jsme souhlasné stanovisko, které bylo konzultováno s ministerstvem životního prostředí,“ sdělil František Janačík z Krajského úřadu Ústí nad Labem.

Ministerstvo životního prostředí konzultace nepopírá. Podle jeho úředníků ale rozhodují poslední zjištění. Ta výskyt tetřívka potvrzují. Pavel Benda dodal, že investor už minimálně od roku 2003 věděl, že na lokalitě se tetřívci vyskytují.

Ministerstvo by žádost o odškodné mělo vyřídit do léta. Předem ale signalizuje, že jeho odpověď bude záporná. Investoři přesto trvají na svém. Co se týče odškodného, podle Pavla Bendy nemají investoři nárok. Spor o tetřívka úředníci nejspíš nevyřeší a poslední slovo bude mít soud.