Turnaj dětí v pexesu uspořádali v Sobotíně na Šumperku

Sobotín - Pravděpodobně největší turnaj na světě v pexesu uspořádali v Sobotíně na Šumperku. Jejich mistrovství světa se zúčastnilo přes tisíc soutěžících dětí. Do finálového boje postoupilo 120 z nich. V nejmladší kategorii zvítězily na plné čáře děvčata, v té starší jim to chlapci oplatili.

Šedesát čtyři pexesových kartiček postačilo k jedné hře. Ti nejlepší nasbírali ve čtveřici soupeřů i sedmnáct dvojic. Výsledky ze dvou kvalifikačních kol si hráči sečetli a do finále postoupili už jen favoriti. Mezi kterými byla i Eliška Marková. Původně se chtěla spokojit jen se třetím místem. „Nevím jestli bych pohár za první místo unesla,“ prozradila vítězka. Porazila všechny finalisty z prvních až třetích tříd. Děvčata se ukázala jako šampiónky kategorie nejmladších. Mezi staršími se karta obrátila. Kralovali v ní chlapci. „Nasbíral jsem 35 dvojic, ale doma se nějak nepřipravuju,“ komentoval šampion starší kategorie Davor Šula.

Pravidla soutěže pamatovala i na remízu, když hráči nasbírali stejný počet dvojic. V případě stejného množství nasbíraných kartiček, se pořadatelé rozhodli v pravidlech podpořit mladší ročníky. „To znamená, že ten který je mladší se umístí před tím, který je starší,“ potvrdil pořadatel Petr Hradil.

Organizátoři už připravují nejen na příští ročník, ale i na ty další. Do pěti let by chtěli pexesové mistrovství světa rozšířit i za hranice republiky.