V Podještědí se uran těžit nebude

Liberec - V Podještědí se uran těžit nebude. Ministr životního prostředí Martin Bursík uznal námitky místních obyvatel i dotčených obcí za opodstatněné a zastavil řízení o vyhlášení Chráněného ložiskového území, o které loni na podzim požádal Státní podnik Diamo báňský úřad. Informuje o tom Liberecký deník. Obce i majitelé nemovitostí upozorňovali na to, že řízení o vyhlášení chráněného území je v rozporu s českou ústavou, protože je z řízení vylučuje.

Prohlášení chráněného ložiskového území bylo prvním krokem k těžbě uranové rudy v lokalitě Osečná - Kotel, kterou už v 60. letech objevily průzkumy Diama. O prohlášení ložiska ale požádala firma teprve loni, důvodem byla rostoucí cena uranu. Chráněné ložisko mělo být vyhlášeno na území 10,5 kilometru čtverečních. Podle odhadu tam leží kolem 20 000 tun rudy, což představuje v současných cenách kolem 120 miliard korun. Těžba by ale byla velmi nákladná a měla by devastující dopad na životní prostřední. To byl také jeden z argumentů, který ve svých námitkách použily dotčené obce Český Dub, Osečná, Světlá pod Ještědem a Janův Důl.

Obce i jejich obyvatelé rozhodnutí ministra vítají. Prohlášení chráněného ložiska by podle českodubského místostarosty Martina Bobka znamenalo prakticky stavební uzávěru. Podle horního zákona z roku 1988 by každý, kdo by chtěl stavět či jen rekonstruovat, musel žádat o souhlas Diamo, bez ohledu na to, že objekt či pozemek vlastní. Zcela by to tak zastavilo rozvoj regionu. Obce se proti záměru ohradily, nesouhlasily navíc s tím, že podle horního zákona nejsou účastníky řízení o prohlášení ložiska.

V nedalekém Hamru na Jezeře a Stráži pod Ralskem na Českolipsku se uran těžil od konce 60. let minulého století. Ve Stráži používalo Diamo chemickou cestu za pomoci kyseliny sírové, která je sice nejlevnější, na přírodu má ale katastrofální dopady. Sanace území kolem Stráže bude trvat desítky let a přijde na 40 miliard korun. V Hamru se těžilo klasickou hlubinnou metodou. Na obou místech ale v první polovině 90. let Diamo těžbu uranu z ekonomických důvodů zastavilo. Ceny uranu na světových trzích ale stouply za posledních deset let až sedminásobně. Nyní se proto začíná mluvit o obnovení těžby v oblasti Stráž - Hamr, kde v zemi podle odhadů leží 115 000 tun rudy, což představuje kolem 500 až 600 miliard korun.