Rituální umyvadlo se v Třebíči vrací na své místo

Třebíč - V Zadní synagoze v Třebíči nainstalovali na zeď zrekonstruované židovské rituální umyvadlo. Takzvaný kijor tak byl po více než osmdesáti letech navrácen na své původní místo. Rekonstrukce se ujala Židovská obec Brno ve spolupráci se zástupci UNESCO v Třebíči. Židovská čtvrť v Třebíči je do památek UNESCO zapsána od roku 2003.

Zadní synagoga v Třebíči, úterý 28. srpna. Na své původní místo se vrací asi tři metráky vážící pískovcová židovská památka. „Kijor, neboli rituální umyvadlo, je vlastně součást židovských rituálních tradic, protože při vstupu do svatého prostoru se umývaly ruce,“ upřesňuje koordinátor památek Unesco v Třebíči Lubor Herzán.

Restaurátor Přemysl Blažík, který spolupracuje s Židovskou obcí Brno, hovoří o jedinečnosti památky. Říká, že mu prochází pod rukama řada věcí, ale rekonstrukci kijoru považoval víc za svého koníčka, než práci: „To je moc krásná věc na to, aby na tom chtěl člověk vydělat. Je to solitér, asi nejhezčí z toho co jsem dělal.“ Lubor Hrzán dodává, že je to velmi významný doklad židovské kultury, který si zaslouží umístění v prostoru zapsaném na seznamu UNESCO.

Restaurátorům rituálního židovského umyvadla zbývá doladit poslední detail. Plastové vyrovnávací nožičky musejí nahradit nějakým ušlechtilejším materiálem.