Gymnázium Minerva má zablokovaný majetek

Praha 10 - Gymnázium Minerva v Praze 10 nemůže nic podnikat se svým majetkem, blokuje ho soudní exekuce. Zařízení několik let neplatilo za zaměstnance sociální a zdravotní pojištění. Dluží už 10 milionů. Zřizovatelka školy i tak říká, že škola všechno zaplatí.

Gymnázium Minerva v Praze Strašnicích bojuje o přežití kvůli starému desetimilionovému dluhu, který teď začal vymáhat soud. Na konci devadesátých let škola totiž neplatila svým zaměstnancům sociální a zdravotní pojištění. Zřizovatelka gymnázia Zdeňka Chuchlová ví, kde se stala zásadní chyba. Nekontrolovala práci svých podřízených a ti neodesílali peníze, které měly být použity na platby. Gymnázium pohledávky splácelo, avšak nepravidelně. Pojišťovny proto požádaly soud, aby rozhodl o exekuci. V důsledku toho chtějí někteří studenti odejít, jiní by chtěli ve studiu pokračovat, neboť jsou zde spokojeni.

Podle vedení gymnázia jsou dvě třetiny dlužné částky splaceny a škola je ochotná doplatit i zbytek, aby se vyhnula zabavení majetku. Škola již požádala soud, který vydal příkaz k výkonu rozhodnutí, o odložení výkonu. Pokud by soud žádosti gymnázia nevyhověl, škola by skončila zřejmě s koncem školního roku. Zřizovatelka gymnázia věří, že sociální správa i zdravotní pojišťovna škole vyjde vstříc a umožní jí dluh splácet, aby mohla fungovat dál, do přijímacích zkoušek na nový školní rok se přihlásilo již 50 žáků. Mluvčí České správy sociálního zabezpečení Štěpánka Filipová potvrdila, že úřad souhlasil s odkladem, ten byl následně nařízen do konce letošního roku.

Gymnázium však bude muset zaplatit navíc také penále, které jen u sociální správy dělá 15 milionů korun. Školní inspekce zvažuje, že v nejbližší době ve škole provede kontrolu hospodaření.