Bursík: Brusel nedá Praze peníze na čistírnu, pokud nezmění smlouvu

Praha - Praha nemůže počítat se šesti miliardami korun z Bruselu na čistírnu odpadních vod, jestliže nezmění vodohospodářskou smlouvu, která přesahuje rok 2022. Ministr životního prostředí Martin Bursík je ale přesvědčen, že je možné se na úpravě podmínek dohodnout tak, aby město peníze z Operačního programu Životní prostředí dostalo. Podmínky, které Bursík dohodl v minulém roce s komisí, nemůže kvůli nevýhodným smlouvám splnit vedle Prahy dalších 35 aglomerací. Celkem mohou spolu s Prahou přijít o 13,5 miliardy korun.

„Bude záležet na přístupu hlavního města, my mu poskytneme konzultace a můžeme pomoct i při jednáních s Evropskou komisí,“ uvedl Bursík na dnešní tiskové konferenci. Praha má uzavřeny smlouvy s vodárenskou firmou Veolia do roku 2028. Veolia na uzavřené smlouvě trvá. Ministerstvo podle ní v Bruselu vyjednávalo špatně.

"S městem Prahou máme uzavřenou smlouvu zcela odpovídající českým i
evropským zákonům. Podpis této smlouvy byl podpořen i státem, který v době vstupu zahraničních partnerů preferoval dlouhodobé partnerské vztahy," reagovala na Bursíkova slova zástupkyně ředitele komunikace a marketingu firmy Veolia Voda ČR Marcela Dvořáková. Firma podle ní jedná s Prahou a je připravena městu s financováním rekonstrukce čistírny pomoct.

Obce s delšími smlouvami, než je rok 2022, dotace z Operačního programu Životní prostředí podle dojednaných podmínek nedostanou. Podle předsedy infrastrukturního výboru pražského zastupitelstva Miroslava Pocheho (ČSSD) je ohrožena přestavba čistírny a na vině je Bursík.

Podle Bursíka si ale město situaci zavinilo samo, protože nevýhodnou smlouvu uzavřelo den před vstupem země do EU, přičemž znalo přístup unie, která nechce přispívat vodárenským firmám na nepřiměřené zisky.

Projekt má stát deset miliard korun. Podle loňské magistrátní analýzy to ale vypadá, že unie nedá Praze na přestavbu čistírny ani korunu. „Pak lze předpokládat, že se náklady na obnovu a výstavbu vodohospodářského majetku promítnou do ceny vodného a stočného,“ uvádí se v dokumentu.