Dubí našlo způsob, jak se vypořádat s prostitucí

Ústí nad Labem - Radnice z Dubí našla způsob, jak se vypořádat s prostitucí. Nejdřív vykázala pouliční prostitutky za hranice města. Teď omezuje i počet nevěstinců a kontroluje jejich hosty.

Kdo shání volnou vilu, má teď v Dubí možnost výběru. Musí ale počítat s tím, že ve většině z nich najde bar a pokojíčky. „Nevěstince v Dubí buď zanikají, nebo je snaha je odstěhovat někam jinam,“ říká starosta města Petr Pípal.
 
Metoda likvidace nevěstinců, kterou zvolili v Dubí, je ve světě známá. Strážníci nepronásledují pouze prostitutky, ale kontrolují všechny zákazníky, kteří do domů s pokojíčky vstupují. „Je to diskriminace těch hostů, kteří chtějí přijít. Oni sem chtějí přijít, pobavit se, dát si pivo, kafe a odjet. Tady každého kontrolují a ještě jim tiše říkají, aby sem nechodili, nebo budou mít problémy,“ stěžuje si majitel nočního podniku v Dubí. „Někdy takové metody fungují. Samozřejmě právníci k tomu mohou mít výhrady, ale to ukáže čas. Zatím se ta metoda ukazuje jako velmi účinná,“ pochvaluje si primátor Teplic Jaroslav Kubera. „Je i obava z toho, že za to bude nějaký postih. A i ze strany rodiny je to nepříjemné,“ domnívá se ředitel Městské policie v Dubí Tomáš Pykal. „Těch zákazníků ubylo,  a to velmi radikálně,“ dodává starosta Petr Pípal. 
  
Podle majitelů nočních podniků je to však bezpráví. Radnice tuto kritiku odmítá. Kontroly hostů nejsou podle starosty v rozporu s právem. Vyhlášku, podle které mohou strážníci pokutovat nejen prostitutky, ale i jejich zákazníky, posvětil Ústavní soud. „Neděláme nic protizákonného,“ shrnuje problém Petr Pípal.  
 
Dubí patří mezi města, která se podílejí na vzniku zákona, jenž by prostituci reguloval. Pořádek doma chce ale radnice udělat ještě dřív, než bude zákon platit. „Pokud by bylo potřeba přitvrdit, tak i to je v našem repertoáru,“ uzavírá starosta Dubí.
 
Městem bez prostitutek by se Dubí mělo stát už příští rok.