Za brutální vraždu ženy na Bruntálsku dostal důchodce 18 let

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci dnes potvrdil rozsudek krajského soudu, který udělil devětašedesátiletému Otakaru Quaiserovi za brutální vraždu ženy na Bruntálsku výjimečný trest 18 let. Trest je výjimečný nejen za vraždu vykonanou zvlášť surovým způsobem, ale i za to, že byl důchodce v minulosti už jednou za vraždu odsouzen k desetiletému trestu. Předseda senátu Jiří Zouhar považuje rozsudek za adekvátní a přiměřený všem okolnostem.

Podle rozsudku se důchodce seznámil v listopadu 2006 v restauraci v Osoblaze na Bruntálsku se sedmačtyřicetiletou ženou a pozval ji k sobě do zahradní chatky. Zde ji několikrát udeřil dřevěnou násadou a poté ji opakovaně bodl nožem do různých částí těla. „Ani jedna z ran nebyla smrtelná. Jejich komplex však způsobil následný šok, který byl příčinou smrti poškozené,“ uvedl soudce.

Muž u soudu tvrdil, že si na okolnosti její smrti nepamatuje. Znovu zopakoval verzi, že mu zřejmě někdo v restauraci dal omamné látky do piva a čin spáchala nějaká třetí osoba. Hájil se také tím, že byl sám zraněn na hlavě, v době činu měl infarkt a z chatky se mu ztratily různé věci. Poškozenou údajně uviděl až ve chvíli, kdy ležela mrtvá na zemi. „Od první chvíle jsem policii tvrdil, že jsem v životě žádné ženě neublížil. Vyšetřování bylo zfalšované,“ tvrdil dnes před soudem.

Soudci ale jeho verzím, které několikrát během řízení měnil, neuvěřili. Zamítli i vyšetření na detektoru lži, které navrhovala jeho obhájkyně. „Všemi skutečnostmi se už krajský soud zabýval. Navíc znalecké posudky vyloučily, že by měl v té době infarkt či mozkovou mrtvici, a měl tak sníženy ovládací schopnosti,“ uvedl předseda senátu.

Důchodce byl odsouzen k deseti letům vězení za vraždu už v roce 1991. Podle obžaloby bodl nožem svého tehdy dvacetiletého syna osmkrát do břicha, z čehož tři rány byly smrtelné. Z vězení byl podmíněně propuštěn v roce 1998.