Transparency International obviňuje vedení města Třebíč z korupce

Třebíč - Nevládní organizace Transparency International zpracovává trestní oznámení na vedení města Třebíč. Kvůli vážnému podezření, že při prodeji městských pozemků v Třebíči došlo ke korupci, vyzývá také státní zastupitelství, aby podalo žalobu na neplatnost kupních smluv.

Prodej městských pozemků pod novými obchodními domy v Třebíči nebyl v pořádku. Místo toho, aby vydělalo město, měla z prodeje vytěžit 20 milionů korun realitní kancelář. Takové jsou závěry, ke kterým došli právníci protikorupční organizace Tansparency International a ve čtvrtek s nimi seznámili obyvatele Třebíče. Jeden z právníků Transparency International Petr Prchal je přesvědčený, že pozemek byl prodán nezákonně. Okolnosti prodeje vzbuzují pocit, že by mohlo dojít ke korupčnímu jednání. S tím ale starosta města Ivo Uher nesouhlasí a dodává, že pokud by měl mít pocit osobního pochybení, složí funkci. K žádné chybě však podle něj nedošlo. Petr Prchal ale obhajuje stanovisko Transparency International: „Možná je pan starosta přesvědčený o tom, že když se pozemky města prodají za 7 milionů a obratem jsou druhý den prodány za 27 milionů, vše je v pořádku. Nám to ale v pořádku nepřijde.“

Transparency International vedení města vyzývá, aby nechalo sporný prodej pozemků prošetřit nezávislými právníky. Starosta Uher si však nemyslí, že to je ta správná cesta. Právník Petr Prchal by si to rád nechal vysvětlit, má však pochybnosti, zda takový postup lze vůbec vysvětlit.

Sporným prodejem pozemků v lokalitě Vídeňský rybník se stále ještě zabývá také kontrolní a finanční výbor třebíčského městského zastupitelstva.