V Beskydech skončila zimní sezona

Beskydy - V Beskydech skončila zimní sezona. Mimo provoz je už většina vleků, jejich provozovatelé začínají s jarním úklidem lyžařských areálů. Horská služba varuje před náledím na hřebenech hor.

Teploty nad bodem mrazu, vleky mimo provoz a zbytky sněhu na sjezdovkách - tak to dnes ráno vypadalo ve většině zimních středisek v Beskydech. Vlekaři na některých místech začali uklízet techniku z lyžařských svahů, především sněhová děla. Pracovník lanové dráhy Pavel Wittich popisuje, že sněhová děla se stahují rolbou. Vše se musí posléze rozebrat, označit a poskládat tak, aby bylo na začátku sezony možné zařízení zase složit správně dohromady.
 
I přes nedostatek přírodního sněhu vlekaři hodnotí letošní zimní sezonu jako dobrou. Vlekař Jaroslav Vrzgula konstatuje, že zima přišla brzy, sníh byl už od začátku prosince. Poté byly mrazy na Vánoce a v každém měsíci přišlo několik mrazivých dnů, kdy se sjezdovky daly dosněžit technickým sněhem.
 
Nutným vybavením lyžařských svahů jsou podle jejich provozovatelů sněhová děla. Beskydské lyžařské areály navíc navštěvují nejen turisté z celé ČR, ale i ze zahraničí - např. ze Slovenska a Polska. Podle horské služby vyrazí do Beskyd o víkendu pravděpodobně ještě běžkaři. Radim Pavlica z Horské služby Beskydy říká, že je nutné v každém případě ještě zimní oblečení. Na horách leží ještě sníh, na turistických chodnících hrozí nebezpečí uklouznutí, protože chodníky jsou zledovatělé. Musí se počítat s tím, že od 800 metrů je sníh a nad 1000 metrů souvislá sněhová pokrývka.