Ústí nad Labem opraví Větruši znovu

Sesuv půdy, který na začátku srpna ohrozil hosty ústecké výletní restaurace Větruše, je rozsáhlejší, než se předpokládalo. Podle nejnovějších posudků by se náklady na sanaci svahu mohly vyšplhat až na dvě stě milionů korun. Rekonstrukce celé Větruše přitom stála o třicet milionů méně.

Ústí nad Labem - Oblíbené místo schůzek i výletů. Kvůli této pověsti ústecká radnice zdevastovanou výletní restauraci nákladně opravila. Větruší se ale pyšnila jen krátce. Před třemi týdny se za plného provozu zřítila hlavní část vyhlídkové terasy. Podle svědků události se jen díky tomu, že jedna z nich začala křičet, podařilo se těm, kteří stáli nejblíže, utéct. Kdyby stál někdo přímo v místě sesuvu, neměl by šanci.

Podle mluvčí Okresního ředitelství Policie ČR Veroniky Beranové se případ šetří pro podezření z trestného činu obecného ohrožení. V současné době čeká na znalecké posudky statiků a geologů. Nezávislé expertízy si objednala i ústecká radnice. Podle ní sesuv nezpůsobila nedbalost při rekonstrukci. Geotechnik a soudní znalec Jiří Zavoral zastává názor, že zde není konkrétní viník. S tím souhlasí primátor Ústí nad Labem Jan Kubata: „Nedalo se to předpokládat. Posudky hovoří o tom, že k žádným chybám v tomto směru nedošlo.” A Jiří Zavoral dodává: „Skutečně, je to prostě příroda.”

Geologové nechtějí před ukončením průzkumů mluvit o penězích, za které lze svah zpevnit. Radnice ale připouští, že dvě stě milionů korun, o kterých se hovoří, je nad její síly. Jan Kubata doplňuje, že pomoc budou hledat, kde se dá.

Podle ústecké radnice není důvod, aby výletníci škrtali Větruší ze svých turistických map. Přístup na vyhlídkovou věž i do restaurace zůstává volný. Provozovatelé Větruše už ale optimismus ztrácejí. Provozovatel restaurace Rostislav Vaňouček trpce konstatuje: „To, co mělo být atrakcí, atrakcí je. Ale v negativním smyslu.”

Větruše teď už má jedinou naději, že místo obvyklých turistů přiláká zvědavce, kteří se přijdou podívat na její sesuv.