V Pardubicích světí svátky vína

Podpořit české vinařství a představit nejlepší nápoje z vinné révy, s takovou myšlenkou založili před deseti lety v Pardubicích tradici festivalu vína. Na večerní lidovou veselici se přišly tradičně bavit stovky lidí. Cimbálová kapela, folklórní soubory a hlavně ochutnávky vybraných vín provázely celý večer, z ozdobné festivalové fontány teklo víno proudem.

Do Pardubic se sjelo sedm desítek vystavovatelů. Na festivalu představují vína nejvyšší kvality. Spolupořadatel festivalu Karel Pobuda se chlubí, že vína, která zde lze nalézt, jsou vína ze soutěže, která předcházela desátému ročníku vín.Sommeliér Oldřich Bujnoch je kvalitou vína nadšen: „Vinaři už dokážou vyprodukovat krásné hrozny, mají kvalitní technologie, mají zkušenosti. Vedle toho, naše vína oproti těm zahraničním mají duši a lásku.”

Návštěvníci festivalu diskutují se zkušenými sommeliéry, na programu jsou i přednášky o zpracování hroznů a výrobě samotného vína. Pardubický festival vína navazuje nejenom na svůj devátý ročník, ale také na nedávné celosvětové setkání Vinoforum. Vzhledem k počtu vystavovatelů označili pořadatelé letošní akci za nejúspěšnější.