Kanalizace pod Libercem je skoro hotová - EK zastavila dotaci

Liberec - Rekonstrukce kanalizace pro Liberec a okolí skončí pravděpodobně s devítiměsíčním předstihem. Vodohospodáři ale nevědí, jestli dostanou slíbenou dotaci. Evropská komise se stále nevyjádřila, zda vyplatí peníze, které před rokem pozastavila.

Kanalizace pro aglomeraci Liberec - Jablonec nad Nisou se staví se od loňska. Měla by umožnit napojení dalších tisícovek lidí na čistírnu odpadních vod. Každodenní znečišťování řeky Lužická Nisa se díky tomu výrazně sníží. „V této části Liberce bylo několik dočasně povolených odpustí,” odhaduje ředitel Severočeské vodárenské společnosti Miroslav Harciník.

„Do roku 2010 máme Bruselem dané přechodné období, do té doby musíme vyřešit napojení aglomerace nad dva tisíce obyvatel,” uvedla Pavla Bendová z odboru fondů EU Ministerstva životního prostředí. Zdůraznila, že je proto nutné zrekonstruovat čistírnu. Kanalizační síť se rozroste o dalších devět stok. Štola pod dolním centrem Liberce je stavebně nejsložitější částí. Stavitel Antonín Rous popisuje: „Je to asi 380 metrů ražení ve velice složitých technických podmínkách.”

Kanalizace pod Libercem vyjde na téměř 400 milionů Kč. Náročnou stavbu by měla zaplatit Evropská unie, alespoň to slíbila. Vodohospodáři ale čekají na proplacení marně. Evropská komise před rokem dotace pozastavila. Ministerstvo pro místní rozvoj se teď snaží nalézt kompromis, aby financování celého projektu nebylo zastaveno úplně. Hejtman Libereckého kraje Petr Skokan (ODS) se obává možných důsledků: „Promítne se to pak do ceny vody a to nechceme.”

Nejistota provází také financování dalších projektů. Stejnému problému čelí třeba rekonstrukce úpravny pitné vody na Souši. Jenom Liberecku chybějí dotace za více než miliardu korun. Vodohospodáři mluví o začarovaném kruhu. Pokud totiž úpravy neprovedou, dostanou od Evropské unie vysoké pokuty.