Policie na Sokolovsku pomáhá starým lidem

Chodov - Neobvyklý způsob pomoci starým a nemocným lidem připravuje městská policie v Chodově na Sokolovsku. Stiskem jediného tlačítka si nemocní přivolají pomoc. Díky speciální službě policistů se k lidem dostane přibližně o půl hodiny rychleji.

Desítky starých lidí v Chodově žijí sami. Jejich zdravotní stav nedovoluje, aby se o sebe vždy dokázali postarat. Pokud se někdo z nich například zraní ve vaně, na pomoc může čekat i hodiny. Podle velitele městské policie nemohou strážníci vyrazit dveře pokaždé, když mají sousedé podezření, že s paní ve vedlejším bytě není něco v pořádku. „Zjistit, jestli má daný člověk někoho blízkého, souseda nebo někoho, kdo je oprávněn vstoupit k němu do bytu, nám může zabrat až půl hodiny,” vysvětluje velitel Městské policie v Chodově Jozef Kertész.

Městská policie proto připravuje novou službu pro obyvatele. Nemocní lidé se domluví s policisty, kteří je zařadí do databáze nouzového volání. V krizové situaci bude stačit raněnému stisknout jen tlačítko na mobilním telefonu a strážníci budou vědět, co mají dělat. „V případě, že člověk zavolá, ať cokoli řekne, nebo neřekne, budeme vědět, že máme vzít klíč, který máme zalepený v obálce v trezoru, vstoupit do jeho bytu a poskytnout mu první pomoc,” uvedl Josef Kertész.

Podle starosty Chodova Josefa Hory bude služba pro nemocné lidi zdarma. „Město připravilo rozvoj sociálních služeb, ve kterém reaguje na stárnutí chodovských obyvatel, a tohle je jedna ze služeb, která nám připadá jako velmi důležitá.” Většinu zájemců o novou službu zařadí městská policie do databáze začátkem října.