Václavka zničila stovky smrků na Jesenicku

Jesenicko - Na Jesenicku umírají stovky stromů. Ničí je václavka smrková. Houba napadá převážně odumřelé dřevo, kmeny a pařezy. Kvůli letošnímu déle trvajícímu suchu se jí ale daří i u živých stromů. Václavka se navíc hojně rozmnožuje a lesákům přidělává hluboké vrásky.

Václavka je pro houbaře jeden z nejchutnějších hřibů, pro lesníky je to ale škůdce. Jiří Pňáček z Lesní správy Jeseníku upozornil: „V případě příhodných podmínek napadá i zdravé smrky, kde rozkládá kořenový systém a stromy pak nemohou čerpat vodu.”

V revíru Javorná už kvůli václavce odumřely stovky smrků. Lesníci pak poškozené stromy museli vykácet a na jejich místo nasadit jiné druhy dřevin. Revírník René Medek dodal: „V revíru Javorná jsme letos vytěžili asi 700 kubíků václavkového dřeva, z toho asi 50 procent bylo napadeno kůrovcem.” Strom oslabený václavkou je pro rozmnožení kůrovce ideální. Pod kůrou napadených stromů je zřetelné bílé podhoubí. To je podle Pňáčka viditelné až do výšky pěti metrů."

Lesníci jsou proti rychle parazitující václavce bezmocní. Jedinou obranou je nevysazovat smrky tam, kde je pro ně nepřirozené prostředí. Problémy s václavkou řeší lesníci na Jesenicku už 2 roky. Před pěti lety se houba vyskytla na Opavsku, loni napadla stromy na Zlatohorsku.