Státní podnik sponzoroval v Liberci golfový turnaj

Liberec - Státní Lesy ČR začaly sponzorovat golf. Stovky tisíc korun zaplatily za reklamu na sobotním turnaji Senator Golf Cup v Liberci, který pořádala pražská agentura B1 pod záštitou předsedy Senátu. Rázem se objevily polemiky o tom, jestli by státní podnik měl podporovat golf.

Má golf k pěstování lesa a těžbě dřeva blízko, nebo daleko? Manažeři státního podniku odpověděli zasláním pražské agentuře B1 400 tisíc korun, za které byla během turnaje vyvěšena reklama státních Lesů ČR. „Nemám nic proti tomu, pokud se státní podnik účastní charitativní akce, ale mě nepřipadá, že by golfový turnaj, navíc pod osobní záštitou špičkového představitele ODS, byl takovouto charitativní akcí. A mě není jasné proč Lesy ČR platí reklamu na golfu,” namítl Michal Hašek, stínový ministr zemědělství. Podobný názor zastává i Jiří Oliva, bývalý generální ředitel Lesů ČR: „Státní podnik by rozhodně takové věci typu golfových turnajů neměl sponzorovat, proto jsme v minulosti sponzorovali výhradně věci spojené s veřejným zájmem, jako například vědeckou činnost a práci s mládeží.”

Agentuře B1 poslal 400 tisíc korun ředitel pro strategii státních Lesů Vladimír Řihák. „Porušil místní směrnici a neinformoval vedení o uzavření této smlouvy,” zdůraznil Jiří Holický, generální ředitel Lesů ČR. Bývalý starosta Prahy 9 za ODS Řihák platil ze státních peněz turnaj, který zaštítil stranický kolega, předseda senátu Přemysl Sobotka. Řihák k tomu dodal: „Že bych tímhle způsobem podporoval rodnou stranu, to si nemyslím.”

Podle bývalého manažera Lesů, který zakázal zveřejnit jméno, chtělo vedení připravit setkání s politiky a lobbing ve prospěch státní firmy a zvolilo formu golfového turnaje. „Způsob financování takových akcí by mělo být výsadou komerčního sektoru, nikoliv veřejného sektoru,” potvrdila výkonná ředitelka Transparency International Adriana Krmáčová.