Hluk z dálnice brání chatařům v rekreaci

Západní Čechy - Chataři u dálničního tunelu Valík marně čekají na stavbu protihlukových bariér. Ředitelství silnic a dálnic to odmítá a odvolává se na zákon, podle kterého se na rekreační oblasti protihluková ochrana nevztahuje tak jako dřív. Přitom právě Ředitelství před několika lety slíbilo, že protihlukové stěny postaví, aby rekreanti neprotestovali proti dostavbě komunikace.

Chatařům z chatové oblasti kolem tunelu Valíku vadí hluk aut, který se odráží z betonového portálu přímo do jejich kolonie. Klid, na který tu byli zvyklí dřív, je po spuštění posledního úseku obchvatu Plzně pryč. Ředitelství tvrdí, že si chataři stěžují bezdůvodně. Orientační hluková měření překročení limitů neprokázala. „Nemáme dostatek finančních prostředků na protihlukové bariéry a tak dáváme přednost trvale obydleným oblastem,” uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Marie Vápeníková.

Chataři se brání tím, že hygienici měřili v době, kdy byl na dálnici větší klid než jindy. Navíc výsledky ukázaly, že do překročení limitů chybí pouhých pět decibel. „Řekl bych, že stupeň hlučnosti byl na rekreační oblast poměrně vysoký. V denní době hluk přesáhl 55 decibel,” namítl autor stížnosti Petr Vavřík.

Chataři se cítí podvedeni a tvrdí, že Ředitelství na své dřívější sliby zapomnělo. Protihlukové bariéry měly být odměnou za smířlivý postoj rekreantů k výstavbě posledního kontroverzního úseku dálnice D5. Ředitelství tvrdí, že by se protihlukové bariéry vyplatily jedině tehdy, pokud by většina lidí v chatové oblasti trvale žila.