Na východě Čech se auta kradou důmyslně

Hradec Králové - Moderní přístroje a důmyslně propracovaná technika. Takové jsou metody dnešních zlodějů aut. Stovky krádeží evidují každý rok policisté na východě Čech. Pravděpodobnost, že se majitelé s autem znovu setkají, je přitom velmi malá.

Sylva Bartošová z Hradce Králové si koupila ojetou Felicii. S autem jezdila půl roku, jen do chvíle, kdy si ho na parkovišti přímo pod okny bytu vyhlédli zloději. Auto mělo centrální zamykání, páku na volant, nové ráfky, nové pneumatiky, sedačky, nové lišty na dveře, vypočítává paní Bartošová.

Pátrání po autě je neúspěšné, podle majitelky zřejmě skončilo za hranicemi, podobně jako stovky jiných kradených vozů. Zloději si vybírají hlavně škodovky, ale i drahá auta německých značek. Často i vinou samotných majitelů, jak dokládá Věra Hamáčková z Policie ČR v Chrudimi: „Majitel luxusního vozidla BMV přišel o vozidlo jenom proto, že nechal klíčky odložené v oděvních svršcích v šatně sportovního stadionu.“ Chrudimští policisté nedávno dopadli skupinu zlodějů, která podle předem domluveného scénáře kradla drahé dodávky. Auta pak muži rozebírali na náhradní díly.

Odborníci radí nepodceňovat zabezpečení vozu. Podle Jiřího Hradeckého, specialisty na zabezpečení aut, je třeba nemít pštrosí politiku a myslet si, že auto je od výrobce zabezpečené tak, aby ho nikdo nikdy nevzal. Důležitá je kombinace různých bezpečnostních prostředků.

Po českých silnicích jezdí odhadem až půl milionu kradených aut. Podvodní obchodníci dokážou zfalšovat identifikační čísla vozu včetně dokladů, což potvrzuje i ředitel společnosti Cebia s.r.o. Martin Pajer: „Minimálně dvanáct tisíc vozidel se v Čechách každý rok právě tím způsobem znovu přihlásí a uvede do provozu.“

Majitelé vozů s nejasným původem by se měli mít na pozoru při cestě do zahraničí. Už desítky Čechů čekalo nemilé překvapení například na slovinských hranicích. Se zabaveným autem, které bylo v registru kradených vozů, se většinou nikdy nesetkají.